23948sdkhjf

Självresande tornkran på Sverigebesök

En självresande tornkran på mobilkranschassi var på turné i norra Europa i våras. En av anhalterna för Liebherrs MK63 var Maskinexpo innan det var dags att fortsätta vidare till Norge.


– MK-kranen kombinerar en mobilkrans mobilitet med smidigheten hos en tornkran. Den tar inte mer än en halvtimme att etablera och kan användas både som byggkran under längre perioder och för taxiverksamhet, säger Thomas Almqvist Aastradsen hos ED Knutsen, generalagent i Sverige för Liebherrs tornkranar.

– Framför allt är den konkurrenskraftig vid lyft över byggnader eller andra hinder eftersom den kan stå nära, exempelvis en husvägg. Den klarar därmed samma jobb som en tung mobilkran som måste stå betydligt längre bort.

Ytterligare en poäng är att kranarmen inte bara kan vecklas ut över hinder, utan om så skulle behövas kan den även ta sig in under hinder. Tornkranens fördel med att stå nära exempelvis en husvägg innebär också att exempelvis många innerstadsjobb kan genomföras med betydligt mindre trafikstörningar som följd. Den traditionella mobilkranen måste vanligtvis placeras ute i gatan, vilket antingen blockerar trafiken eller utförs nattetid för att minimera störningarna.

Största fördelen gentemot den traditionella tornkranen är snabbare och billigare etablering, i synnerhet vid förhållandevis korta arbeten.

Det för föraren tyngsta jobbet är att placera plattor under de fyra stödbenen vid etableringen. I övrigt ska en ensam förare klara att etablera kranen på knappt en halvtimme med hjälp av en fjärrkontroll. Samtliga kranfunktioner drivs med elektricitet.

Högsta krokhöjd anges till 25 meter med jibben rakt ut. Räckvidden anges till 36 meter. Kranen lyfter upp till åtta ton och utlovas klara 1,8 ton 36 meter ut från masten.

I serien ingår även ett par större modeller. Maxvikten är genomgående åtta ton medan största räckvidd är 52 meter och högsta krokhöjd 68 meter med jibben i 45 graders vinkel.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.064