23948sdkhjf

Kulorna rullar i underhållsfri vals

En vält med underhållsfri vals och en uppgraderad läggarveteran representerade väg och asfalt när Caterpillar intog Maskinexpo.
Pon Equipment hade montern full av kompaktmaskiner på Maskinexpo. Lite plats hade dock reserverats för några av de andra områden företaget verkar på. Ett exempel är Väg & Asfaltsmaskinerna, det vill säga maskiner för asfaltering och kompaktering. Läggarmodellen AP300 har en del år på nacken men förtjänar ändå att visas upp anser Rolf af Klinteberg, försäljarepå Pon Equipments avdelning för väg och asfalt.

– Det är ett väl fungerande koncept som funnits i en väldig massa år under namnet Bitelli.

Sedan Caterpillar tog över märket har dock en del förbättringar skett, tillägger Rolf af Klinteberg.

– Nu har den styrkan av en Cat-motor, den har Cat-hydraulik och en uppdaterad kraftig bakaxel. Framhjulsdrift och elskreed är standard.

Underhållsfritt

En vält fanns också på plats, CS44.

– Det är en bra maskin som är ensam om att ha en underhållsfri vals, säger Rolf af Klinteberg.

Han uppger att valsdelen av maskinen kan gå över 3 000 timmar innan den måste servas och att man inte behöver kontrollera vibrooljan under denna tid.

– Den är lite annorlunda uppbyggd, vibrovikten är inte en fast metallklump som i andra valsar, vi har ett hus innehållande silikonolja med lösa småkulor som ändrar position beroende på rotationsriktning.

Välten har också dubbla hydraulpumpar en för valsen och en för bakaxeln. något som uppges leda till kontinuerlig dragkraft.

– Den har bättre framkomlighet, säger Rolf af Klinteberg.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.066