23948sdkhjf

Murket under blank fernissa

15 procent av Sveriges byggchefer har varit på en arbetsplats där någon har fått gå för att de kritiserat en oegentlighet. Tio procent har varit rädda att förlora jobbet om de uppmärksammat missförhållanden eller beteende som de inte tycker är ok på sin arbetsplats.
När 2 515 svenska byggchefer ger sin syn på etik och moral i byggbranschen blir det en tämligen splittrad bild. Medvetet fusk beskrivs som ovanligt och uppfattningen är att företagsledningen ska vidta åtgärder i de fall en anställd inte uppträder korrekt.

Undersökningen, som genomfördes nu i juni och presenterades av Byggcheferna under Almedalsveckan, visar dock att avarter inte bara förekommer, utan är förhållandevis vanliga. Bland annat hävdar 84 procent av byggcheferna att det då och då lämnas anbud med låga priser för att företaget ska kunna kamma hem jobbet. För att projektets ekonomi ska klaras skrivs sedan extratimmar in på fakturan. Så många som en fjärdedel av byggcheferna anser till och med att tillvägagångssättet, som sägs användas av hela kedjan av konsulter, leverantörer och entreprenörer, är väldigt vanligt.

Motverkar sund konkurrens

– Timpriser långt under självkostnad förekommer och det säger sig självt att det inte är ett hållbart sätt att driva företag. På en sund marknad vinner den som är bäst för jobbet – inte bara billigast. Systematisk underprissättning motverkar sund konkurrens och missgynnar dem som investerar i sina processer, produkter och medarbetare, säger Åsa Söderström Jerring, ordförande i samhällsbyggnadssektorns etiska råd.

Undersökningen lyfter fram att det är lönsamheten som avgör om ett byggprojekt ska betraktas som lyckat eller inte. Och det får konsekvenser för utförandet.

47 procent av byggcheferna konstaterar att företaget ibland gör avkall på såväl kvalitet som säkerhet för att klara leveranstider och förbättra lönsamheten. Däremot är det bara åtta procent av de svarande som vill gå så långt att man beskriver det som byggfusk. Och när det händer lyfts okunskap fram som främsta orsak.

Däremot svävar man inte på målet när det handlar om svartarbete. 86 procent av byggcheferna säger sig ha varit i yrkesmässig kontakt med personer som de misstänker åta ta sig svarta uppdrag. 55 procent av byggcheferna har själva blivit erbjudna att jobba svart eller i utbyte mot andra tjänster. Mer än en fjärdedel av byggcheferna anser dessutom att ingen bryr sig om någon jobbar svart.

64 procent anger dessutom att det förekommer att företag i byggandets olika led erbjuder tjänster eller produkter för att få en konkurrensfördel vid upphandling.

Svärtar branschen

– Vi kan och får inte acceptera brister i etiken på något plan, för det svärtar ner hela branschen. Byggcheferna vill ta ett aktiv grepp om denna fråga och skapa en debatt som leder till en bättre etik inom alla områden i branschen. Vi får inte begränsa oss till att enbart fokusera på ett problemområde, till exempel svartarbete, för ytterst handlar detta om vilka övergripande attityder och värderingar som ska prägla branschen, säger Byggchefernas ordförande Lars Bergqvist.

– Vi tror att mycket bottnar i okunskap och efterlyser därför stöd och utbildning för chefer i olika frågor, exempelvis konkurrensfrågor. Vi efterlyser också ökad samverkan över gränserna och bättre förutsättningar för enskilda medarbetare att uppmärksamma företagsledningen på oetiskt beteende utan att känna oro för att förlora jobbet.
– Det är viktigt att vi lyfter fram de etiska frågorna i rampljuset och vågar debattera dem. Det handlar i grund och botten om civilkurage och yrkesstolthet, vilket jag är övertygad om att de allra flesta har om de bara tillåts visa det, säger Lars Bergqvist, ordförande i Byggcheferna
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.203