23948sdkhjf

Sug efter kineser i franska färger

– I dag har vi ungefär 580 maskiner ute i Sverige. Verksamheten har snurrat även under lågkonjunkturen och med en ny generation maskiner står vi väl rustade när efterfrågan nu ökar, säger Robert Matsson på Gustafs Maskiner, återförsäljare för Göransons i Dalarna.
Sedan 2004 har Göransons Maskin i Götene varit generalagent i Sverige för kinesiska Sunward. På programmet står bland annat grävmaskiner i storlekar från under ett ton upp till 47 ton. Men i katalogen finns också teleskoplastare, kompaktlastare och truckar. Till och med pålkranar och borriggar står på det kinesiska företagets försäljningslista.

I Sverige handlar det främst om de mindre grävarna som erbjuds i storlekar från strax under ett ton till något över tolv ton.

– Flertalet minigrävare är utrustade med nya motorer från Yanmar. En del modeller har pumpar från Rexroth samtidigt som den vässade hydrauliken består av komponenter från Japan. Dessutom har förarmiljön följt med i utvecklingen, lovar Robert Matsson.

Himmet Kaya på återförsäljaren Kaya Maskin i Handen anser att maskinerna är lika starka på tomgång som vid full gas.

– De jobbar väldigt bra redan vid låga varv. Möjligen blir rotationen något långsammare, säger Himmet Kaya.

Göransons Maskin har sedan samarbetet med Sunward inleddes efter hand byggt ut verksamheten för att möta efterfrågan. 2005 flyttade man in i nya lokaler i Götene där det bland annat finns lokaler för reservdelar, verkstad, utbildning och administration. Samtidigt har produktutbudet breddats. Bland annat köper man nu maskiner från fem kinesiska fabriker. Därutöver finns etablerade samarbeten med den tyska tillverkaren av minilastaren Intrac, en polsk producent av maskintrailers samt Gullereds Mekaniska som tillverkar skopor.

Även säljsidan har stärkts och omfattar nu 14 återförsäljare i Sverige och en generalagent i Norge.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063