23948sdkhjf

Behärskat våld är bäst

Att panga på för kung och fosterland fungerar inte när vartannat rör ska bevaras och husen runtomkring är i full drift. Brutal finess råder därför när Demcom river i Obbola.


Obbola . 14 man och tre grävmaskiner utrustade med hammare, grip och sax står för kraften när indunstningar fälls och pannor ryker på SCA:s fabrik i Obbola.

- Vi har en Takeuchi på 7,5 ton, en Caterpillar på 23 ton och en Caterpillar på 35 ton, sammanfattar Lennart Andersson, arbetsledare på Demcom.

35-tonnaren har fått en bommonterad sax.

- Det är så mycket stål som ska klippas, kommenterar Lennart Andersson.

En Bobcat får sköta de mindre uppdragen och i vissa fall rycker även mindre rivningsmaskiner in.

- Där det är trångt går vi in med rivningsrobotar men så fort det går använder vi större maskiner, säger Lennart Andersson.

I uppdraget ingår förutom mavan (matarvattenanläggningen) och de två pannhusen (se artikeln intill) även två ”indunstningar” i rivningsuppdraget, det vill säga enheter där pappersmassan avvattnas.

Alla anläggningar som ska rivas ersätts omgående av modernare teknik.

- En av de nya anläggningarna är redan i drift samtidigt som vi river den gamla, säger Lennart Andersson som räknar med totalt 20 000 ton rivningsmassor.

Slitet

Demcom dundrade in på fabriken i mitten av januari och tog tillfället i akt att jobba inomhus när vinterkylan härjade som värst.

- Vi började med att riva en av indunstningarna invändigt, byggnaden skulle stå kvar, säger Lennart Andersson.

Arbetet utfördes i stort sett helt manuellt, med skärbrännare och lansing.

-De ville inte riva huset och en del av processutrustningen skulle vara kvar, säger Lennart Andersson

En indunstningsanläggning är ofta rätt mastig, med flera 15-20 meter höga anordningar - "effekter" som facktermen lyder- på rad antingen inomhus eller utomhus.

- På den första indunstningen där huset skulle stå kvar delade vi på effekterna och tog ut dem med travers, säger Lennart Andersson.

Pilligt

Etapp två gick ut på att riva den andra indunstningen. Denna gång skulle dock rubb och stubb bort.

-Vi rev hela industrin, inifrån och ut och fällde effekterna som furor, säger Lennart Andersson.

Här gick det att panga på mer direkt, men vissa hänsyn måste ändå tas.

- En vägg mot ställverket skulle stå kvar, vi rev prefabstommen och fick vara rädda om allt runtomkring, kommenterar Lennart Andersson.

Att arbeta inne på en fabrik som hela tiden är igång ställer krav. Men det är rutin för Demcom, konstaterar Lennart Andersson.

-Det är alltid pilligt att jobba i miljöer i full drift, vartannat rör och vartannat kabelsteg ska vara kvar. Men det är standard för oss, vi har många såna uppdrag.

Text & Foto: Ulrika Andersson
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079