23948sdkhjf

Full bankservice även efter tre

Nära samarbete, flexibilitet, bollplank och ständig kontakt avgör när Fredrik Liljedahl väljer finansiär. Han är vd för Norrorts Gräv & Transport i Norsborg utanför Stockholm. – Banken stänger klockan tre men jag kanske tittar på en maskin på kvällen och vill ha besked direkt.
Norsborg. Det står Bäckströms på stora skyltar vid Kumla Gårdsväg 3 i Norsborg men adressen är ändå rätt ska det visa sig. Företaget är medlem i Åkericentralen, det enda som är inhyst i samma lokal som Bäckströms.

– Det är en bra lösning som ger mycket jobb men främst är Bäckströms anställda ett bollplank. Kunskapen finns i huset, säger Fredrik Liljedahl.

På gården står bara en av Norrorts maskiner, vilket är ett gott tecken. Caten behöver repareras. Övriga 20 håller Fredrik Liljedahl i dirigentpinnen för från kontoret. Sex grävmaskiner och femton lastbilar går i olika uppdrag vid Fortums värmeverk i Brista, Citybanan och Norra länken. Anläggningsstockholm är hett och maskiner är tunga investeringar. Företaget är kunder hos tre finansaktörer på marknaden.

­– En finansiär vill inte själv ta 20 miljoner kronor på ett bräde, därför är det naturligt att vi är kund hos flera.

Kan fabrikaten

Danske Bank (tidigare Östgöta Enskilda Bank) och finansbolagen SG Finans och nytillskottet Marginalen. För Fredrik Liljedahl är den sistnämnda en gammal aktör i nya kläder, Caplease, där man länge varit kund.

– De förstår sig på marknaden. De kan objektet och känner till fabrikaten i branschen. För oss maskinentreprenörer handlar det inte bara om att få låna pengar om finansiären sedan inte veta ett dugg om till vad.

En egenskap han rankar högre än lägsta räntan. Finansbolag har generellt högre räntor än banker.

– Ja, marginellt, men det är inte så stor skillnad.

Fredrik Liljedahl värdesätter nära samarbete och flexibel inställning.

– Jag vill i finansieringsärenden. kunna ringa till en kontaktperson fram till klockan 22 på kvällen. Det är en trygghet för mig och även för den som lånar ut pengar.

En vilja att ställa upp när det krisar är ovärderligt.

– Vid betalningssvårigheter är nog banker mer fyrkantiga. Under lågkonjunkturen erbjöd Caplease amorteringsfrihet under en tid. Något som förstås baserades på en individuell bedömning. Men så har vi också en lång relation, säger Fredrik Liljedahl.

Leasar 90 procent

När han axlade maskinentreprenörsrollen 1992 var det självklart på avbetalning han köpte sin första lastbil. Fabrikaten har valts med omsorg. De utgörs av Kobelco, Caterpillar och Neuson Wacker. rejäla maskiner liksom Volvo, Mercedes och Man är kvalitetsbärare på fordonssidan.

– Nej, jag har inga kinesiska fabrikat utan satsar på gediget. Jag får igen det på andrahandsvärdet, resonerar han.

Och andrahandsvärdet är viktigt. För idag råder samma självklarhet beträffande leasing som tidigare avbetalning. Då många företag väljer fiftyfifty för avbetalning respektive leasing, leasar Norrorts Gräv & Transport, så mycket som 90 procent av maskinparken, stora maskiner i fem års tid och de kan köpas loss sista året.

– Då är bara fem procent av lånet kvar. Jag betalar in mycket och får därför låga restvärden.

Ingen skuld

Gott om jobb och bra likviditet får ekvationen att gå ihop. I stort sett alla maskiner säljs när leasingtiden gått ut och ersätts av nya. Ett förfarande som förutsätter välskötta maskiner.

– Var och en av förarna ansvarar för sin egen maskin.

Inte minst är tillgång till egen verkstad, i det här fallet Bäckströms med fem mekaniker, något som håller maskinerna i skick.

– Därmed behålls värdet i största möjliga utsträckning.

Leasingen är fördelaktig eftersom inköpskostnaden inte hamnar på skuldsidan, ingen avskrivning behövs.

– Jag låter kostnaden dras direkt istället för som avskrivning i slutet av året. Det ger en bättre överblick över ekonomin tycker jag.

Text: Monica Almgren

Foto: Monica Almgren, Holger Ellgaard

Nyckelfakta för Norrorts Gräv & Transport:

Omsättning: 35 miljoner svenska kronor

Antal anställda: 22

Fordon: 21
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078