23948sdkhjf

Svagt första halvår för Infranord

Årets första halvår blev ingen succé för Infranord. Företaget redovisar en förlust på 140 miljoner kronor och minskad nettoomsättning. Enligt vd Niclas F Reinikainen är det bland annat den hårda vintern som skapat bekymmer.
2010 var första året som aktiebolag för det som tidigare var Banverket Produktion. Efter en tuff rationaliseringsprocess som bland annat innebar att administrationen minskade med ungefär 140 tjänster uppnåddes en omsättning kring 4,5 miljarder kronor och ett rörelseresultat på 30 miljoner kronor.

Förhoppningarna var stora inför 2011, men så här långt har förväntningarna inte infriats. Bland annat lyfter företaget fram att stora skillnader mellan planerad och verklig uppdragsvolym resulterat i ett otillräckligt resursutnyttjande.

Siffermässigt märks det genom att nettoomsättningen under första halvåret minskat från 2 119 miljoner kronor 2010 till 1 868 miljoner kronor i år. Enligt företagsledningen beror det dels på att den stränga vintern försenat förväntade anläggningsprojekt, dels på lägre volym i servicekontrakten där ett par större kontrakt gick förlorade under 2010.

För att komma tillrätta med problemen aviseras fortsatta rationaliseringsåtgärder, vilket under hösten kompletteras med åtgärder för att förbättra styrning och resursutnyttjande.

Orderingången under första halvåret stannade på 2 157 miljoner kronor, även det en minskning och orsaken till att orderstocken i slutet av rapporteringsperioden minskat från 5 677 miljoner kronor till 5 428 miljoner kronor.

Niclas F Reinikainen andas ändå optimism och hävdar att företaget befinner sig i ett gynnsamt marknadsläge.

– Vi har vunnit några stora affärer under det andra kvartalet. Exempel på detta är ett förnyat förtroende att sköta drift- och underhåll av 24 mil järnväg vid Kust- till Kustbanans västra del. En kontraktsumma som uppgår till cirka 165 miljoner kronor. Vi har också tilldelats entreprenaden på Nynäsbanan till ett ordervärde av 55 miljoner kronor och vi har fått uppdraget att förlänga bangården i Abisko för 56 miljoner kronor, säger Niclas F Reinikainen.

Därutöver fortsätter företaget sina internationella satsningar. Redan förra året etablerades ett danskt dotterbolag och i år börjar även det norska dotterbolaget ta för sig. I Danmark anlägger företaget två parallella spår mellan Köpenhamns huvudbangård och Öresundsbanan i ett uppdrag värt ungefär 50 miljoner kronor. I år har också det första norska uppdraget tagits hem, i form av kontaktledningsarbeten mellan Minnesund och Eidsvoll till ett värde av femton miljoner kronor.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063