23948sdkhjf

Ökad efterfrågan men lägre vinst

– Orderingången i det andra kvartalet ökade med 24 procent jämfört med föregående år. Den starka orderingången medförde att orderstocken ökade med 5,9 miljarder kronor till 49,9 miljarder kronor, vilket är en historiskt hög nivå, säger Peter Wågström, vd och koncernchef i NCC.
I synnerhet är det en ökad efterfrågan på bostäder med bibehållet stabila priser som lyft volymerna för NCC. Under andra kvartalet påbörjades exempelvis 1 375 bostäder, en ökning med mer än 30 procent jämfört med samma period förra året.

Även omsättningsmässigt pekar siffrorna i rätt riktning.

– Omsättningen ökade med åtta procent det andra kvartalet jämfört med föregående år. Våra Construction-enheter har under lång tid haft en ökad orderingång, vilket med eftersläpning leder till ökad produktion och omsättning, säger Peter Wågström.

Sämre resultat

Däremot backar företaget resultatmässigt. Rörelseresultatet under andra kvartalet uppgick till 546 miljoner kronor (670). Försämringen förklaras bland annat med lägre resultat i byggverksamheten i Finland och Norge – och Baltikum, med resultatet att företaget nu väljer att lägga ner verksamheten i Litauen.

Även NCC Roads redovisar en försämring. Orsaken är, enligt företagsledningen, att man inte kunnat ta igen högre priser på insatsvaror, framför allt oljebaserade, på grund av tuff priskonkurrens. Samtidigt har förstås verksamheten drabbats hårt av den stränga vintern.

Den underliggande trenden för NCC Roads är dock ändå klart positiv. Den stigande efterfrågan på byggmarknaden för med sig ett ökat behov av olika typer av stenbaserade material. Bedömningen är att volymerna av bland annat krossprodukter, som minskade kraftigt 2009, återhämtat sig under 2010 och första halvåret i år. Efterfrågan på asfaltprodukter fortsatte visserligen kräftgången under 2010, men har tagit fart igen i år.

Omsättningen inom NCC Roads ökade under andra kvartalet i år till 3 204 (3 002) miljoner kronor. Däremot minskade rörelseresultatat från 319 miljoner kronor till 271 miljoner kronor.

Osäker framtid

Sett till helheten i koncernen är Peter Wågström försiktigt optimistisk.

– Det finns många anbudsförfrågningar och affärsmöjligheter, men hur turbulensen i den globala ekonomin kommer att påverka efterfrågan på den nordiska byggmarknaden under det andra halvåret är svårbedömt. På sikt har den ekonomiska tillväxten stor betydelse för storleken på bygginvesteringarna, säger Peter Wågström.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078