23948sdkhjf

Genombrott för Svevia i Norge

– Vår starka orderingång med investeringsuppdrag från Trafikverket, kommuner och energibolag gör att vår orderstock ökar för tredje kvartalet i följd, säger Svevias vd P-O Wedin. Mindre glädjande är att halvårsresultatet är avsevärt sämre än för samma period 2010.
Enligt P-O Wedin har den stränga vintern slagit hårt mot företaget. Dels har företaget drabbats av stilleståndskostnader, dels har man tvingats till nedskrivningar i flera större projekt, framför allt under årets tre första månader. Företagsledningen lyfter också fram att man i förra årets pressade konjunkturläge åtog sig uppdrag med små eller inga marginaler.

Med utgångspunkt från en kraftigt ökad orderingång och förväntningar om fortsatt god efterfrågan räknar P-O Wedin ändå med en förhållandevis ljus framtid. Hans bedömning är att Sveriges ekonomi fortsätter att utvecklas positivt trots ekonomisk oro på många marknader. Han räknar också med att tunga beställare som Trafikverket och kommunerna har gott om uppdrag som behöver utföras.

Allt mer driftjobb

– Trafikverkets efterfrågan ligger på en stabil hög nivå även om närtidsatsningarna avtar. Kommunerna ligger på en stabil nivå gällande infrastruktursatsningar. Kortsiktigt har de två senaste vintrarna resulterat i att medel flyttats från investeringar till vinterdrift. Driftkontrakt som läggs ut på entreprenad fortsätter öka, om än långsamt, säger P-O Wedin.

– Bygg- och anläggningsmarknaden har, tack vare det starka fjolåret, stabiliserats över hela Sverige. Byggstartsindex är positivt för samtliga byggkategorier, bostäder och industrier går allra bäst.

P-O Wedin betonar dock att anbudskonkurrensen är fortsatt hård och att de utländska konkurrenternas närvaro är tydlig.

En trygghet i planeringen är att årets driftupphandlingar pekar på en stabilisering av prisnivåerna.

Satsar utanför Sverige

Trots förväntad tillväxt på den svenska hemmamarknaden kvarstår visionen att Svevia ska bli största aktör i Norden inom sitt verksamhetsområde. Ett uppdrag med stort symbolvärde är det första driftuppdrag som företaget tog hem utanför Sverige nyligen. Beställare är den norska motsvarigheten till Trafikverket och uppdraget omfattar drift och underhåll av 641 kilometer väg kring Mosjön till ett värde av ungefär 192 miljoner kronor.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.08