23948sdkhjf

Torr robot rengör containrar

Nu finns en miljövänlig och kostnadseffektiv lösning där en industrirobot blästrar containrar rena med torr-is. Roboten IBA 2009 har utvecklats av Robotdalen och företaget IBC Robotics i Eskilstuna.
Allt mer gods transporteras världen över i containrar, vilket ökar behovet av rengöring mellan uppdragen, inte minst vad gäller transport av livsmedel. Roboten testkörs nu på Eskilstuna kombiterminal där containrar lastas om mellan långtradare och järnvägar. Roboten dockas ihop med containern som ska rengöras och förs in via en balk på hjul. Den förflyttar sig sedan inne i containern där den sprutar torrispellets. När pelletsen slår emot ytan skapas en mikroexplosion som får materialet som ska blästras bort att krackelera och släppa från underlaget.

Eliminerar

Metoden är helt torr, utan restprodukter att sanera, förutom materialet som tvättats bort. Vid traditionell rengöring med vatten och starka rengöringsmedel krävs en separationsprocess där smutsen och vattnet skiljs åt, samt tid för vattnet i containern att torka upp. Delmoment man eliminerar vid användning av robotiserad isblästring. Robotdalen, som utvecklat robotsystemet, är med och kör och övervakar utrustningen under testperioden på Eskilstuna kombiterminal. Systemet förevisas för såväl befintliga som nya potentiella kunder. Bland annat väntar besök av intressenter från USA.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078