23948sdkhjf

Bättre grepp med ny hyvel

Ny motor, automatiska differentialspärrar och en ny hytt innebär enligt Caterpillar att deras nya väghyvlar är både bekväma, bränslesnåla, produktiva och lättservade.


Durham . I USA började tillverkningen redan i januari och i september väntas de första modellerna av Caterpillars nya väghyvel – M2-serien – att anlända till Europa.

Hyvlarna kommer att tillverkas i fyra modeller: 140M2 på knappt 17,2 ton, 160M2 på drygt 17,2 ton samt 140M2 AWD på drygt 18 ton och 160M2 AWD på nästan 18,2 ton, de två sistnämnda med allhjulsdrift.

Hyvlarna är enligt Caterpillar gjorda för att klara tungt bladarbete, vägunderhåll, rivning eller precisionkrävande slutbearbetning och enligt Caterpillars representant Wade Porter kommer M2-serien att fortsätta med allt som är bra från den äldre hyvelserien.
Han noterar dock en rad förbättringar, till exempel att maskinerna fått Caterpillars nya C9.3-motor vilket uppges innebära sju procent mer kraft, ett maximalt vridmoment på 1 000 varv/minut och fem procent minskad bränsleförbrukning.

140M2 får en effekt på 144-181 kW och 160M2 en effekt på 159-196 kW.
För de allhjulsdrivna modellerna är siffrorna 151-181 kW för 140M2 AWD och 166-196 kW för 160M2 AWD.

Flerskivsbromsar
Wade Porter beskriver den nya serien som både produktivare och lönsammare.
– Hyvlarna har automatisk differentialspärr vilket ger bättre grepp och bättre prestationer på vägen.
Vid svåra markförhållanden kan man även använda en manuellt styrd differentialspärr. Är den automatiska differentialspärren inkopplad styr den både låsning och upplåsning. Detta ska optimera greppet och skydda kedjor och differential.

Maskinerna har flerskivsbromsar på varje tandemhjul, något som uppges ge bromsarna ett långt liv.

Bekvämare
Även komforten har förbättrats, till exempel kan kontrollerna lyftas och sänkas med en knapp så att föraren kan hitta ett läge som passar just honom eller henne. Hytten uppges också vara rymligare, med luftkonditionering, vinklade dörrar och lutade bakfönster för bättre
sikt. Som tillval finns också bakåtsiktskamera.
– Förarens bekvämlighet är avgörande, säger Wade Porter.
Styrsystemet har två elektroniska manöverspakar och uppges ge nästan

80 procent färre hand- och handledsrörelser jämfört med konventionella väghyvelreglage.
Det går också att välja hur fort bladet ska lyftas, för att passa för olika arbetsuppgifter
Hyvlarna har ett elektrohydrauliskt system för redskapsstyrning där ett separat oljesystem ska förhindra förorening från andra system och kyla de olika delarna. Hydraulsystemet är enligt Caterpillar lastavkännande och ska ge en jämn cylinderrespons som följer förarensmanövreringar. Det ska därför vara möjligt att använda flera redskap samtidigt utan att vare sig motorn eller redskapen saktar ner.

Servicevänlig
Hyvelns svängbord av smitt stål är tillverkat i ett stycke och uppges tåla stora påfrestningar. Svängbordsdrivningen har slirkoppling vilket ska minska risken för sidostötar. Vinkeln på bordet begränsas av sex styrbackar, något som enligt Caterpillar ska ge maximal kontroll vid finschaktning.
Dragramen är formad som ett A, med utbytbar kula, mellanlägg som kan tas bort och slitinlägg som kan justeras ovanifrån.
Hyveln ska också ha blivit lättare att serva och bladet styrs automatiskt, längre fram i år ska det gå att få Cats nya tvärfallshöjdkontroll som tillval. Systemet ska enligt Caterpillar integrera traditionell höjdkontroll med standardmaskindelar från fabrik och ge maskinen automatisk tvärfallskontroll direkt från fabriken. Systemet kan också uppgraderas och användas tillsammans med Accugrade-systemen, det är också möjligt att få maskinen förberedd direkt för Accugrade.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.093