23948sdkhjf

Lastare i en klass för sig

De skärpta emissionskraven enligt Tier 4i och steg IIIb ställer inte bara krav på motorutvecklarna. Exempelvis Volvo har tagit tillfället i akt och förnyat stora delar av sitt modellprogram. – Vi släpper mer än 50 nya modeller i år. Och vi lovar inte bara minskade utsläpp utan även högre produktivitet och bättre bränsleekonomi, säger nye VCE-chefen Pat Olney.
Årets Swecondagar blev en svårslagen högtidsstund för maskinälskare. Sällan, eller snarare aldrig, har nyheterna varit fler med den rykande färska hjullastaren L250G som något av höjdpunkt. För en gångs skull kan det till och med vara motiverat att konstatera att maskinen står i en klass för sig. Evenemangets världspremiär väger nämligen in i en viktklass som tidigare saknat representanter.­

­– L250G har tagits fram eftersom kunderna efterfrågar storleken. Den är den första 35-tonnaren i branschen och fyller ett tidigare tomrum bland hjullastarna. Det har saknats en maskin med kraft och skopstorlek som är optimal vid lastning av traditionella anläggningsbilar. Nu finns en maskin som fyller en bil med två skopor i stället för 2,5. Jämfört med närmast mindre lastarstorlek innebär det att maskinen hinner lasta ungefär 30 procent fler lastbilar, säger Arvid Rinaldo, som ansvarar för företagets marknadskommunikation.

– Maskinen är, i likhet med den större L350, utrustad med z-länkage som med sin höga brytkraft underlättar inträngning även i hårda och tunga material, exempelvis bergmassor innan de krossas.

Mer jobb för mindre bränsle

Drivkälla är en 13-liters, sexcylindrig motor på 290 kW (394 hästkrafter) som klarar emissionskraven enligt steg IIIb. Motorn, med variabel turbo, ingår i V-Act-serien som utlovas ge optimal förbränning och minskning av emissioner utan dramatiska förändringar i motorns egenskaper. Enligt företaget har man nått målen genom att kombinera avancerad bränsleinsprutning, ett effektivare lufthanteringssystem, förbättrad styrning av motorn och ett patenterat system för recirkulation av avgaser, EGR.

– Tack vare en lösning som ger både högt vridmoment och rejäl styrka vid låga varv innebär det dessutom att slitaget på motorn minskar samtidigt som även bränsleförbrukning och buller minskar, säger Arvid Rinaldo.

Föraren kan dessutom aktivera en ”eco-pedal” som innebär ett mekaniskt stopp vid 1 700 rpm, vilket också är ett inslag för att minska bränsleförbrukningen. Budskapet är helt enkelt att dagens lågvarviga motorer inte behöver gå högre i registret även om möjligheten finns.

– I de nya V-Act-motorerna har Volvo valt att hålla nere utsläppen av NOx genom låg förbränningstemperatur. Nackdelen är att partikelmängden ökar, men dessa tas om hand av ett dieselpartikelfilter som bränns ur automatiskt var tionde timme.

– Förbränningen görs under körning utan effektpåverkan på maskinen. Själva filtret kan användas ungefär 4 500 timmar innan det behöver bytas, säger Arvid Rinaldo.

Alla filter har för övrigt flyttats ut och grupperats lätt tillgängliga för att underlätta servicearbeten.

Komponenter i samverkan

– Stor vikt har även lagts vid att utveckla hydrauliksystemet och hitta optimala samverkanseffekter med bland annat drivlina och motor.

Därigenom kan vi exempelvis uppnå exakt respons på spakrörelser, sänkt bränsleförbrukning och mycket kraft, säger Arvid Rinaldo.

En väsentlig del i utvecklingen är att göra hydrauliksystemet lastkännande, vilket exempelvis resulterar i att de kraftiga pumparna bara levererar den mängd olja som behövs. Vitsen är att aldrig förbruka mer energi än vad som verkligen behövs.

Väl så viktigt är att maskinen som standard utrustats med Optishift , ett system som underlättar byte av riktning mellan fram och back. Tekniken utlovas öka såväl förarens bekvämlighet som maskinens hållbarhet, med upp till 15 procent minskad bränsleförbrukning som extra bonus.
I praktiken handlar det om en kombination av en ny momentomvandlare med Lock Up och frihjulsstator samt Volvos patenterade Reverse by Braking. Resultatet blir, enligt tillverkaren, smidigare och effektivare arbete i lasta-bära-tillämpningar, men också vid lastning och transport med korta cykler.

Höglyftande

Redan till L180F tog Volvo fram ett förbättrat höglyftande aggregat för timmerhantering. Bland annat utvecklades en tiltarmkonstruktion med betydligt bättre sikt än tidigare i och med att man lyckades ta bort tvärröret mellan tiltarmarna. Med gripar i storlekar från 3,2 till 3,8 kvadratmeter och med lyfthöjd på 5,8 meter under stängd grip skapades stora möjligheter för timmerterminalerna att trava på höjden i stället för att bygga ut travarna åt sidorna.

Nu erbjuds även L180G med höglyftande aggregat och grip som är svängbar i 360 grader. Den stora skillnaden mot föregångaren är den nya motorn som fått några hästkrafter till, men som framför allt är anpassad till utsläppsbegränsningarna enligt steg IIIb. Även här handlar det om den senaste generationen 13-litersmotor, men med 334 hästkrafter (246 kW).

Intelligenta grävare

Senaste tillskotten på grävarsidan är EC250D och EC300D, bandgrävare som väger in på 24,6-28 ton respektive 30-33 ton. Även här handlar det om nyutvecklade motorer på 202 hästkrafter (151 kW) respektive 227 hästkrafter (169 kW), och ett helt nytt hydraulsystem.

Bland annat används två helt nya pumpar med individuella reglerdon. I praktiken betyder det att varje pump i princip kan leverera olika flöden. Jämfört med föregående maskingeneration utnyttjas tre extra ventiler. Utgående slangar från pedaler och spakar övervakas elektroniskt av tryckgivare som pratar direkt med datorn. Resultatet blir, enligt Volvo, att pumparna var för sig eller tillsammans alltid ger optimalt flöde till den eller de funktioner som används. Tillverkaren hävdar också att såväl tryck som flöde lyfts fem procent sedan föregående modeller.

– Resultatet blir kortare cykeltider och ökad produktivitet. Dessutom är maskinerna utrustade med ett eco mode som gör att bränsleförbrukningen ligger nio till tretton procent lägre än för de äldre modellerna, säger Arvid Rinaldo.

Därutöver kan föraren välja mellan fem olika arbetslägen beroende på arbetets art. För de tyngsta uppdragen används ett läge som ger maskinen ytterligare 100 rpm över det läge som kallas heavy duty.

För att ytterligare förfina flödena går det att förinställa värden för upp till 18 redskap.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063