23948sdkhjf

Alliansen lägger fem miljarder till på infrastruktur

Alliansens budgetförslag för 2012-2013 kommer att innehålla ytterligare fem miljarder vikta för infrastruktur. Större delen av tillskottet ska läggas på järnväg.
Drift och underhåll, reinvesteringar och trimningsåtgärder ligger i fokus enligt det förslag som Alliansen gemensamt presenterade den 30 augusti.

Totalt vill man satsa fem miljarder kronor utöver det man tidigare angett, 3,6 av dessa ska läggas på järnväg och 1,4 miljarder på väg.

I ett pressmeddelande uppger Alliansen att denna satsning innebär att man tillför järnvägen ytterligare 1,8 miljarder kronor för 2012 och att budgeten för drift och underhåll därmed ökas med ungefär 35 procent.

För vägsidan uppgår tillskottet 2012 till 950 miljoner kronor vilket innebär att budgeten för drift och underhåll ökas med tio procent.

För 2013 är planen att öka järnvägsresurserna med 1,8 miljarder kronor, även det ska innebära en ökning av budgeten för drift och underhåll med 35 procent).

Viktiga sträckor prioriteras

För väg blir resursökningen 2013 450 miljoner kronor, vilket motsvarar en ökning av drift- och underhållsbudgeten på ungefär fem procent.

Sammantaget innebär detta enligt Allianspartierna att man vill satsa totalt sju miljarder kronor per år på järnvägsunderhåll och elva miljarder kronor per år på vägunderhåll under 2012 och 2013.

Enligt förslaget ska de samhällsekonomiskt viktigaste sträckorna prioriteras.

Den aviserade satsningen ligger enligt Alliansen utöver de 800 miljoner kronor man lade på järnvägsunderhåll i samband med budgetpropositionen i våras.


Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.064