23948sdkhjf

Järnvägsutredning får spö

För lite och för sent. Norrlandslänen sågar den kapacitetsutredning som Trafikverket gjort av det svenska järnvägsnätet.
– Uteblivna åtgärder för att öka järnvägsnätets kapacitet riskerar både att tillväxten hämmas och att den tillväxt som sker ökar miljöbelastningen med fler vägtransporter säger Erik Bergkvist, ordförande för Region Västerbotten, i ett pressmeddelande.

De fem nordligaste länen slår i ett gemensamt yttrande fast att Trafikverkets förslag till lösningar är är både för lite och för sent.

I pressmeddelandet hävdar Erik Bergkvist att de föreslagna insatserna inte kan matcha de stora investeringar som görs av det norrländska näringslivet.

– Tillväxten är idag näst högst i landet efter Stockholm och företagen räknar med en 50-procentig ökning av transportbehovet.

De fem länen håller med Trafikverket om att kapacitetsbristen är uppenbar med stora förseningsstörningar. När det gäller hur denna brist ska åtgärdas anser länen dock att ambitionsnivån är för låg.

Botniska korridoren

– Man har bland annat underskattat behovet av kapacitetsökning mellan Umeå och Luleå och därmed inte lyft fram behovet av Norrbotniabanan, säger Erik Bergkvist.

Både Norrbotniabanan och de första etapperna dubbelspår på Ostkustbanan mellan Gävle och Sundsvall är nödvändiga för ett fungerande transportsystem anser de fem länen.

För att klara de växande transportbehoven tror de också att följande projekt måste genomföras: Vännäs-Hällnäs (Stambanan genom övre Norrland), Kilafors-Holmsveden (norra Stambanan), Boden-Riksgränsen (Malmbanan), Storuman-Hällnäs (Tvärbanan), Nyland-Långsele (Ådalsbanan)

Ånge-Sundsvall (Mittbanan), Malandstriangeln och Bergsåkerstriangeln (Sundsvall), Storvik-Gävle (Bergslagsbanan), en finsk/svensk terminal i Haparanda, Umeå hamn, Sundsvalls logistikpark och Gävle hamn.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079