23948sdkhjf

Europapremiär för jättedäck

Det krävdes sex man med staplingsmaskiner och 16-tons gaffeltruckar för att hantera de sex exemplar av Bridgestones 5,75 ton tunga entreprenaddäck som nyligen gjorde Europapremiär i Göteborg för vidare befordran till Bolidens gruva i Aitik.


Den som tycker att det är besvärligt att byta däck på bilen kan vara tacksam över att fordonet inte är en Caterpillar 795F. En eldriven variant används i Aitik-gruvan och väger fullastad runt 570 ton, vilket ställer vissa krav på hjulen.

Den nya uppsättning däck som nyligen anlände till hamnen i Göteborg fick åtskilliga ögonbryn att lyftas mot hårfästet. Med en diameter på 4,02 meter, bredden 1,47 meter och vikten 5,75 ton beskrivs VRPS 59/80 R63 som världens största entreprenaddäck.

Däcket, som är av radialtyp har utformats för att bära laster på mer än 100 ton, även på mycket tuffa underlag, som i dagbrott.

– Även om däckstorleken 59/80 R63 används i dagbrott i Amerika och Australien, så är detta första gången som dessa Bridgestone-däck har använts i Europa, säger Mats-Johan Adner, vd för Bridgestone Sweden.

Väl i hamn i Göteborg lastades däcken över från sina transportcontainrar till en lågbyggd trailer som fick ta däcken de resterande 150 milen till Aitik.

Boliden har beställt ytterligare en uppsättning om sex däck som levereras nu i september.

Däcken tillverkas i japanska Kitakyushu, i en fabrik specialiserad på entreprenaddäck och inte minst då i de format som beskrivs som stora och ultrastora. Den tillverkningen inleddes så sent som i juni 2009, men en ökande global efterfrågan gör att företaget nu jobbar för att öka produktionskapaciteten från 80 ton till 130 ton per dag, vilket ska uppnås senast år 2013.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063