23948sdkhjf

Gummiasfaltens hälsorisker utreds

Under beläggningssäsongerna 2012 och 2013 görs en kartläggning som ska utröna om det är farligare att arbeta med gummiasfalt än med traditionell asfaltmassa.


Gummiasfalt används allt oftare. Vägbeläggningen betraktas som mer hållbar än konventionell asfalt samtidigt som bullret från däcken minskar. Nackdelen är att det kommit signaler om att massan innehåller betydligt högre halter av cancerframkallande aromatiska kolväten än traditionell asfalt.

För att få saken utredd en gång för alla får nu docent Maria Albin vid avdelningen för arbets- och miljömedicin vid Lunds Universitet 4 447 000 kronor från AFA Försäkring för att undersöka hur mycket skadliga ämnen asfaltarbetarna utsätts för och vilka eventuella effekter ämnena har för hälsan.

Studien som genomförs under de två närmaste beläggningssäsongerna omfattar 100 personer som lägger gummiasfalt, 100 personer som arbetar med konventionell asfalt och en referensgrupp på ytterligare 100 personer.
Det troliga är att resultatet av studien presenteras under 2014. Förhoppningen är att undersökningen ska kunna ge besked om det behövs förebyggande åtgärder och i så fall bidra till att rätt åtgärd vidtas.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063