23948sdkhjf

Farligare för utländsk arbetskraft

Det finns brister i säkerhet och arbetsmiljö på svenska byggarbetsplatser med utländsk personal. Därför drar Arbetsmiljöverket nu igång en kampanj direkt riktad till den utländska arbetskraften för att höja kunskapen om svenska arbetsmiljöregler.
– Dubbla standarder för arbetsmiljön kan självfallet inte accepteras. Det leder till en urholkning av arbetsmiljön för alla byggnadsarbetare i Sverige. Det snedvrider också konkurrensen inom byggbranschen om vissa arbetsgivare struntar i att följa de regler som vi i bred samsyn kommit överens om, säger Mikael Sjöberg, generaldirektör vid Arbetsmiljöverket.

– Alla som jobbar på svenska byggen har rätt till en säker arbetsmiljö. Det gäller även de utländska byggnadsarbetare som jobbar tillfälligt här, betonar Mikael Sjöberg.

För att höja kunskapen om arbetsmiljöregler på svenska byggarbetsplatser och därmed höja säkerheten görs under september månad en massiv informationskampanj via annonser inom kollektivtrafiken och i branschpress samt på svenska och utländska webbplatser.

I ett första steg riktas informationen till byggnadsarbetare med polska, estniska, lettiska, litauiska och ryska som modersmål.

Budskapet är att de svenska arbetsmiljöreglerna även omfattar de som jobbar i landet tillfälligt. Något av hjärta i kampanjen är en ny sajt – safeatwork.se – som på olika språk, och genom film och interaktiv utbildning informerar om risker i arbetet, hur de ska förebyggas och annat som en nyanländ byggnadsarbetare behöver känna till.

– Sverige ligger i framkant som arbetsmiljönation. Våra byggarbetsplatser är bland de säkraste i världen. Men det förekommer tyvärr att mindre seriösa företag inte drar sig för att tumma på säkerheten, säger Mikael Sjöberg.

Enligt Arbetsmiljöverkets uppgifter har sex utländska arbetstagare omkommit på svenska byggarbetsplatser sedan 2007. Senast i maj i år klämdes en polsk byggnadsarbetare till döds under en borrigg vid bygget av citybanan. Det kan dock finnas ett mörkertal eftersom många av de tillfälliga arbetarna inte omfattas av svensk socialförsäkringslagstiftning.

En LO-rapport från 2010 lyfte fram att närmare hälften av yrkesarbetarna vid tre större infrastrukturprojekt i Sverige var anställda av utlandsregistrerade underentreprenörer eller bemanningsföretag. Olycksfrekvensen vid dessa tre anläggningsprojekt var, enligt rapporten, två eller tre gånger så hög som genomsnittet för anläggningsarbete i Sverige.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063