23948sdkhjf

Projekteringsstart för gruvutbyggnad

Under de närmaste åren investerar Boliden runt 3,9 miljarder kronor för att utöka malmproduktionen i Garpenberg. I ett första steg har Sweco fått omfattande projekteringsuppdrag.
Garpenberg beskrivs som den äldsta gruva som fortfarande är i drift i Sverige. Fyndigheterna började bearbetas redan under 1200-talet och i dag utvinns zink, silver och bly samt mindre volymer koppar och guld.

Gruvan togs över av Boliden 1957 och sedan dess har prospekteringen ökat kraftigt. I dag hämtar företaget ut ungefär 1,4 miljoner ton malm per år, men målet är att nå 2,5 miljoner ton redan i slutet av år 2015.

Boliden investerar nu 3,9 miljarder kronor i en expansion som ska vara avslutad 2014. Enligt tidtabellen ska produktionen kunna ökas med start i början av 2014 för att nå full styrka i slutet av 2015.

Swecos uppdrag omfattar bygg-, mark- och installationsprojektering av bland annat ett nytt anrikningsverk, nya schakt och underjordsanläggningar samt infrastruktur.

Utbyggnaden kommer, enligt Boliden att medföra flera stora bonuseffekter. Bland annat kommer transporterna att kunna bedrivas betydligt effektivare och med lägre bullernivåer. Användningen av återvunnet vatten kommer att öka i processen samtidigt som vattenreningen förbättras. Dessutom räknar företagsledningen med att produktionskostnaden per ton minskar med ungefär 25 procent.

När satsningen presenterades i början på året berättade Bolidens vd Lennart Evrell att merparten av investeringarna sker under 2012 och 2013.

– Investeringen har bra lönsamhet och förstärker Bolidens tillväxt de närmaste åren. Expansionen sänker enhetskostnaderna vilket ökar möjligheterna att utnyttja den geologiska potentialen i området, sade Lennart Evrell.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062