23948sdkhjf

”Låna inte till infrastruktur”

Sälj statliga företag och köp infrastruktur för pengarna. Den lösningen levererar Assar Lindbeck, professor i nationalekonomi, på DN:s debattsida i dag.

Professorn skriver att offentligt ägd infrastruktur är viktigare än offentligt ägda företag. Han uppger att vissa delar av den svenska infrastrukturen inte hängt med i utvecklingen, och anger att detta delvis beror på att pengarna ibland satsats på projekt med ”låg samhällsekonomisk avkastning”. Assar Lindbeck ser Botniabanan och tunneln genom Hallandsås som de mest uppenbara exemplen på detta.


Assar Lindbeck anser det orimligt att kräva att projekten skattefinansieras redan under byggtiden. Att låna ihop pengarna rekommenderar han inte heller eftersom han anser att låneinvesteringar kraftigt ökar budgetunderskottet och dessutom riskerar att komma i konflikt med det finanspolitiska regelverk som infördes i mitten av 90-talet.



Undvika budgetunderskott


Att låta konsortier lånefinansiera delar av infrastrukturen är tänkbart anser Lindbeck, som dock inte ser det alternativet som problemfritt, till exempel skulle de privata intressenterna sätta en så hög prislapp på tjänsterna att få använder infrastrukturen.


Assar Lindbeck föreslår därför att man i stället säljer statliga företag och lägger pengarna på infrastruktur. Hans argument är att det inte finns något speciellt starkt skäl till statligt ägande och att staten kan ändra sammansättningen på sina realtillgångar och äga infrastruktur i stället för att äga företag och banker.


Han hävdar att offentligt ägd infrastruktur är viktigare än offentligt ägda företag och råder regering och riksdag att sälja statliga företag och köpa infrastruktur om de vill undvika långvariga budgetunderskott, även om han ser även det som en tillfällig lösning.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.142