23948sdkhjf

Ett steg i rätt riktning – men inte nog

De fem miljarder kronor regeringen vill satsa på väg- och järnvägsnätet de närmaste två åren tas emot med öppna armar av Sveriges Byggindustrier. Men organisationen efterlyser även alternativ finansiering och en mer långvarig satsning.


Även om satsningen är välbehövlig och ett steg i rätt riktning betonar Sveriges Byggindustriers vd Ola Månsson att den inte är tillräcklig. Utgångspunkten är då bland annat en rapport om det svenska järnvägsnätet som Trafikverket presenterade i våras.

I rapporten konstateras bland annat att underhållet av järnvägsnätet under lång tid varit långt ifrån tillräckligt. Bedömningen är att det, utöver redan anvisade medel, måste skjutas till två till tre miljarder kronor per år under de närmaste fem åren för att komma till rätta med det eftersatta underhållet och därefter hålla jämna steg med åldrande och förslitning, enbart av järnvägsnätet.

Regeringen har dock varit tydlig med att tillskottet är en tillfällig stimulans. Statskassan har sina begränsningar och Ola Månsson lyfter därför fram alternativ finansiering som ett sätt att få ordning på infrastrukturen.

En lösning kan då vara att släppa in näringslivet i form av OPS-projekt, en annan att införa en investeringsbudget för staten, där långsiktiga investeringar i transportsystemen skrivs av utifrån deras livslängd.

På Sveriges Byggindustrier är man också bekymrade över att Sverige de senaste decennierna i genomsnitt investerat mindre i infrastruktur än övriga västeuropeiska länder. Bristerna slår hårt mot samhället eftersom fungerande kommunikationer är en viktig förutsättning för tillväxt och framåtskridande.

I stället märker nu många trafikanter av dessa kapacitetsbegränsningar genom köer, förseningar och i vissa fall olyckor. Senare års hårda vintrar har satt ytterligare fokus på bristerna.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.076