23948sdkhjf

Fyra byggen gläder LKAB

Fyra nya mötesplatser ska byggas på Malmbanan mellan Luleå och Riksgränsen, ett beslut som faller LKAB i smaken.
De fyra mötesplatserna har länge stått på LKAB:s önskelista och företaget har till och med erbjudit sig att förskottera pengar för att få utbyggnaden tidigarelagd, något som i och med dagens beslut inte behövs.
– Det är regeringens ökade anslag i höstbudgeten för uppgradering av infrastruktur som möjliggör den här satsningen. Vi räknar med att färdigställa de förlängda mötesplatserna under 2012 och 2013, och kan anpassa planen ytterligare till LKAB:s behov om det skulle behövas, säger Arnold Vonkavaara, regionchef på Trafikverket i ett pressmeddelande.
LKAB:s 750 meter långa malmtåg behöver långa sträckor att kunna mötas och när LKAB nu planerar att utöka kapaciteten genom att bland annat öppna tre nya dagbrott krävs ökad järnvägskapacitet.
– Vi planerar Europas största järnmalmsprojekt och har jobbat hårt för att regering och myndighet ska förstå vårt behov av infrastruktursatsningar. Vi är mycket glada över beslutet. Nu slipper vi oroa oss för att järnvägen ska bli en flaskhals för LKABs framtidsplaner, säger Per-Erik Lindvall, direktör för teknik och affärsutveckling i LKAB i ett pressmeddelande.
Mötesplatser kommer att byggas i Ripats och Lakaträsk (båda mellan Gällivare och Luleå) och i Rensjön och Kaisepakte mellan Kiruna och Narvik och alla ska vara byggda innan 2015.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062