23948sdkhjf

Full rull över stock och sten

Med en motor som klarar emissionskraven enligt steg IIIb, ökad bränsleeffektivitet och en uppgraderad hytt med ny instrumentering har Volvos senaste generation ramstyrda dumprar tagit ytterligare ett steg i utvecklingen. Den nya F-serien finns i storlekar från 24 till 39 ton. Senast ut är A35F och A40F.


Redan vid förflyttningen från marknivå upp till den rymliga och väl ljudisolerade hytten ger Volvos nya dumpergeneration i F-serien en känsla av att förarens arbetsmiljö spelat stor roll under konstruktionsarbetet. Bekväma ledstänger, väl tilltagna halkskyddade trappsteg och den breda dörröppningen utan tröskel underlättar både i- och ursittning.

Väl inne i den rops- och fops-skyddade hytten med sin centralt placerade förarplats är sikten bra i alla riktningar. Den sluttande huven, stora backspeglar, bred vindruta och den helt glasade dörren gör sitt till för att underlätta körning även där det är trångt och med andra fordon, maskiner och människor i närområdet.

Tydlig instrumentering

Bekvämt placerade reglage och pedaler lyfter tillsammans med tydlig instrumentering och tippspaken förarmiljön ytterligare. Bland annat ger förarkommunikationssystemet Contronics fortlöpande information om maskinens system och drift. Exempelvis övervakas vätskenivåer och tidpunkter för planerad service.

Systemet kan också användas för att exempelvis begränsa maskinens höjd vid tippning under elledningar eller i tunnlar. Ställbar tippvinkel och spärrad korgsänkning är funktioner som utlovas öka både säkerheten och produktiviteten.

En utfällbar frontgrill med integrerade steg fungerar som serviceplattform, vilket underlättar underhållsarbeten. Motorrummet nås lätt genom att huven kan tippas 90 grader. Smörj- och avtappningspunkter nås från marknivå eller från halkfria plattformar. Dessutom behövs vare sig daglig eller veckovis smörjning.

Mer bränsleeffektiv

Kraften hämtas från Volvos egna elektroniskt styrda, sexcylindriga och turboladdade V-Act dieselmotorer som ska klara emissionskraven enligt steg IIIb. Ett viktigt mål vid utvecklingsarbetet har varit att uppnå högt vridmoment vid låga varvtal, vilket företaget anser att man lyckats med. Bland annat betonas att F-serien är upp till fyra procent mer bränsleeffektiv än föregångarna. Bra bränsleekonomi, höga prestanda, snabbare motorrespons och lång livslängd utlovas.

Motorerna utlovas matcha företagets egen drivlina för optimal användning av effekt och vridmoment, även i tuffa arbetsförhållanden.

Redan i standardutförande är maskinerna utrustade med Automatic Traction Control – ATC – som automatiskt väljer den drivningskombination som lämpar sig bäst, beroende på underlag. I praktiken innebär det att maskinen väljer mellan 6x4-läge med lägre bränsleförbrukning och mindre däckslitage eller 6x6-läge som ger maximal dragkraft.

Det betyder exempelvis att systemet automatiskt kopplar ur bakaxeln vid körning på asfalterade eller andra vägar där fästet är bra.

Alla modeller i F-serien är utrustade med fyra differentialspärrar med 100 procents låsning – en längsgående i dropboxen och tre tvärgående i axlarna. När alla arbetar tillsammans roterar samtliga hjul med samma hastighet, vilket maximerar grepp i svåra driftsförhållanden, till exempel i djup lera. Körläget med samtliga differentialspärrar kan slås på eller av med en golvmonterad knapp medan fordonet är i rörelse
Men även dumpern själv har full kontroll över markens beskaffenhet. När ATC-systemet känner av slirning slår den längsgående diffspärren och 6X6 kopplingen i tillsammans, vilket utlovas ge optimal dragkraft under alla förhållanden.

Trepunkts boggiupphängning

En trepunkts axelupphängning gör att bakhjulen kan röra sig oberoende av varandra samtidigt som det skapas en lång fjädringsrörelse. Fördelarna är, enligt konstruktörerna, att lösningen ger god markkontakt, dragkraft och stabilitet. Dessutom minimeras belastningen på ramen. För föraren betyder det dels en mindre svajig gång och dels att korgen förblir plan även i oländig terräng.

I standardutrustningen ingår telematiksystemet Care Track som samarbetar med maskinens interna diagnossystem. Systemet möjliggör fjärrövervakning av funktioner som lokalisering, bränsleförbrukning och servicepåminnelser. Det kan även användas för att förhindra otillåten användning.



Morgan Andersson

1

Senaste dumpergenerationen från Volvo med steg IIIb-anpassade motorer och uppgraderad förarmiljö.
2


Korgen är tillverkad av höghållfast stål och har hög tippfrigång och stor tippvinkel.

3

Differentialspärrar med 100 procents lösning kan kopplas in och ur i rörelse. Därigenom minskar såväl däckslitage som bränsleförbrukning.

4

ATC-systemet känner av hjulens fäste mot underlaget och väljer automatiskt mellan sex- och fyrhjulsdrift. Därmed minskar både däckslitage och bränsleförbrukning.

5

Service underlättas av en halkskyddad serviceplattform på frontgrillen och av att motorhuven kan fällas upp 90 grader.

6

Ett elektroniskt övervakningssystem håller koll på exempelvis vätskenivåer och planerade servicetillfällen.

7

Patenterad last- och tippbroms. Inför lastning eller tippning trycker föraren på en knapp, vilket ansätter färdbromsar och lägger växellådan i neutralläge. Funktionerna avaktiveras så snart föraren lägger i en växel.

8

Bekväm ledstång och halkskyddade trappsteg hjälper föraren mellan marknivå och hytt.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063