23948sdkhjf

Förväntan om goda tider

Trots ekonomisk turbulens i världsekonomin pekar konjunkturen och försäljningen uppåt för 38 procent av maskinentreprenörerna, för hälften är nivån oförändrad och för bara 12 procent pekar det nedåt.
Så svarar läsarna på Leveranstidningen Entreprenads web. För Värmdö Schaktmaskiner i Järfälla med cirka 100 anställda och 100 tyngre är läget oförändrat.

– Vi har historiskt heller inte varit så konjunkturkänsliga. När det byggs mindre bostäder så byggs det mer infrastruktur, säger Johan Carlsson, en av delägarna.

På vissa sätt så gynnas faktiskt företaget av om inte lågkonjunktur så åtminstone svalare konjunktur.

– Då är det svårare för nya aktörer att få lån till maskiner och starta verksamhet. Vi har redan våra kunder och maskiner.

Företaget fortsätter oförändrat att investera.

– Maskinerna är våra verktyg så vi behöver alltid nya och kommer att fullfölja planerade maskininköp, säger Johan Carlsson.

Väntar stora jobb

Avmattning? Nej, problemet för Tommy Torstensson på TMT Gräv & Entreprenad med två anställda i Bagarmossen är att få tag på maskinister.

– Bra folk har jobb. Ett sätt att konkurrera med högre lön.

Företaget har fem grävmaskiner från 2,7 till 8,5 ton samt två lastväxlare och är ”intecknat fram till tjälen” som han uttrycker det.

– Det är full beläggning så långt fram jag kan överblicka, säger Tommy Torstensson.

Uppdragen är anläggning, dräneringar och VA-jobb. Mest i Bagarmossen men även i andra delar av Storstockholm.

Så långt Heab med 55 anställda i Kristinehamn och Karlstad kan överblicka så håller uppdragen med ny kommunal infrastruktur och vägunderhåll en oförändrad nivå.

– Vi väntar också på stora jobb som ska komma igång som planerat, säger Björn Hesselius, vd.

Avvaktande hushåll

Främst är det nya 2,5 mil motorvägen R40 mellan Nitta och Hössna.

– Arbetet startas som tidigast i januari eller februari nästa år.

Heab sysslar med uthyrning av entreprenadmaskiner, tillverkning och leveranser av bergmaterial, markentreprenader och transporter.

– Möjligen har det blivit lite lugnare med jobb från åkerier.

Nybergs Entreprenad i Ulricehamn med tolv anställda och lika många maskiner samt även de en uthyrningsdel, kan märka att hushållen börjar bli mer avvaktande.

– Det märks en viss försiktighet och de inte längre vill ha så mycket utfört, säger ägaren Dan Nyberg.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063