23948sdkhjf

Bra service föll Lips på läppen

På fredagseftermiddagen mejslas 14 lastbilar över 26 ton in på J Lips Transports parkering i Okvista industriområde utanför Stockholm. Volvo och Scania brukar ju dominera men här rattas flest Mercedes som förarna anser ger mest för pengarna. Och bäst service, enligt vd Johan Lips.
Vallentuna. Brummande motorer blandas med rop efter bland annat ny lampa, olja skvätter när lastväxlare smörjs och det blir ett lätt regn från en avtvättning. Det är trångt med 300 kvadratmeter för parkering, verkstad och inhyrd däckverkstad. Johan Lips trivs i hetluften vid fikabordet ute i det fria. Samtidigt som fordonen servas inför nästa vecka drar han upp riktlinjerna med klockslag, uppdrag och sådant som måste fixas.

– På söndag natt drar arbetsveckan igång igen med Torsgatan där en Mercedes 2651 med en trailer ska köra för Citybanan.

– Sedan är det Nordens största byggarbetsplats Nya Karolinska som är största arbetsplatsen för oss. Här går flest av företagets fordon, två Mercedes Benz 2651 med trailer, en Man TGX 440 med trailer, en treaxlad Mercedes Benz 2631 och en fyraxlad Mercedes Benz 3280.

Snabbt på plats

Först år 2017 är Nya Karolinska färdigbyggt så det finns att göra många år framöver.

Lasta berg och grus utgör 90 procent av uppdragen för lastbilsparken. Ingår gör åtta Mercedes, fem Man och en Volvo.

– Mercedes 2651 på 510 hästkrafter med V8-motor är vår vanligaste. V8 motor är stark och smidig och det har vi i alla våra fordon. Det är bra att samma gäller för alla, säger Johan Lips.

Scania och Volvo har herraväldet över den svenska marknaden så frågan blir naturligtvis varför flest utländska fabrikat?

– En fördel är att få en fullt utrustad Mercedes eller Man billigare än en Scania. Förarmiljön blir roligare när man kan kosta på bilen mer, enligt chauffören Rikard Johansson.

Johan Lips däremot lyfter fram servicen som viktigast.

– Mercedes har visserligen bara två verkstäder i Stockholm men de som finns är mycket bra. Servicekillar är snabbt på plats och får det att fungera.

Skivbromsarna det stora lyftet

Företaget med 20 anställda är anslutet till åkericentralen Bellman, som fixar de flesta uppdragen men Johan Lips har ändå tentaklar ute, för att checka av jobbmarknaden. Han hyr till Trafikverket sedan flera år ut en anställd som sköter avstängningar vid järnvägen.

– Det ger en bra inblick i vad som händer med banprojekt.

De flesta på företaget har arbetat i 4-5 års tid.

– Vi får alltid lön i tid, annars ska det alltid strulas med sådant i vår bransch, säger Peter Eriksson.

Främsta tekniska nyheterna genom åren? Samma svar kommer snabbt och unisont.

– Skivbromsarna i början av 2000-talet. Stoppsträckan kortades radikalt, innan blev trumbromsarna glödheta och det drog ut på tiden, säger chauffören Göran Sandberg.

– Och när luftfjädringen ersatte bladfjädringen. Tidigare studsade man omkring, nu är det en mjuk och skön åktur, säger chauffören Lennart Sundström.

Men det behöver inte vara något som slukat stora summor på innovationskontot.

– Det här är också en finurlig grej, säger chauffören Anders Nilsson med en däcklyft i handen.

– Däcket lyfts automatiskt och kan justeras mot olika håll, vilket gör det lätt att byta. Och kostnaden, ja den är bara en bagatell.

Däck och disel direkt

Det är inte långt till nya däck, J Lips har lyxigt genom samarbete en egen gummiverkstad. Rollen som ombud för det lilla svenska bensin- och drivmedelsbolaget Qstar ger också tillgång till diesel direkt på gården.

– Det blir lättjobbat, säger Johan Lips.

Johan Lips startade företaget för 25 år sedan, dessförinnan tog han ”green card” på Grönlundska Bilskolan för chaufförsstol på Melab Entreprenad. Vd Leif Ericsson, idag 70:årig pensionär, anställde 19:årigen.

– Vi pratas fortfarande vid minst en gång i veckan, säger Johan Lips.

Hoppas på sönerna

Han var enmansåkare de första fyra åren och det är under de sista tio åren personal och fordon utökats kraftigt.

– Jag tycker som sagt om att det händer mycket. Det ena leder till det andra, säger han.

Kontoret har han i villan på Blekingegatan i Vallentuna.

– Min fru Åsa sköter bokföringen hemifrån och det började när barnen var små.

Idag är sönerna större, 20:årige Jakob studerar till väg- och vatteningenjör på KTH och 16: årige Lars går på Bros fordonsgymnasium.

– Vi är ett litet familjeföretag. Min dröm är att de ska jobba ihop här, säger Johan Lips.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.08