23948sdkhjf

Lyckad ljussättning ger pris till Boden

En K-märkt gång- och cykelbro i Boden får Svenska Ljuspriset tack vare en ljussättning som både lyfter brons arkitektur och gör att den används mer än tidigare.
Svedjebron från 1941 återfick förra året mycket av sin forna glans efter flera års eftersatt underhåll. Peab gav då en välbehövlig ansiktslyftning till bron som ursprungligen uppfördes av S O Asplunds Byggnads AB.

Bron binder samman två bostadsområden på var sin sida av Lule älv och en ambition var att öka kommuninvånarnas lust att använda förbindelsen. Därför blev ljussättningen av stor betydelse.

Uppdraget gick till Jan Forsmark som då arbetade på WSP Systems i Luleå. Resultatet blev en dämpad, energieffektiv och bländfri ljussättning som i hög grad tilltalade juryn.

– Att se bron resa sig i sin eleganta ljussättning mitt i det kompakta mörkret var en mäktig upplevelse! Ljussättningen är gjord med stor kreativitet och finess och förstärker konstruktionen i brons majestätiska pyloner, linor och stag – hela brons tycks bäras av ljus, säger Anders Winell, juryordförande och lektor i ljusdesign vid Konstfack i Stockholm.– – Det ultimata kännetecknet för ett lyckat resultat är också att ljussättningen faktiskt bidrar till att flera använder platsen, säger Anders Winell.

Svenska Ljuspriset, som i år delades ut för 18:e gången, vill lyfta fram projekt där ljus använts för att förstärka anläggningens funktion och arkitektur. Bland annat värdesätts tekniska lösningar, gestaltning, brukaraspekter och driftekonomi.

Morgan Andersson

Svedjebron i Boden har uppmärksammats för sin ljussättning som lyfter fram arkitekturen och lockar fler människor till platsen.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.048