23948sdkhjf

Varsel slår mot däckverkstäder

Entreprenadföretag och gruvnäringen kan drabbas av det konfliktvarsel Transportarbetareförbundet lagt mot däckverkstäder och som träder i kraft 28 september.
I praktiken har avtalsområdet gummiverkstad levt i en avtalsfri värld sedan juni då förhandlingarna mellan Transport och Motorbranschens Arbetsgivarförbund strandade. Nu har Transport valt att varsla om blockad mot mertids- och övertidsarbete, inhyrning av personal och nyanställning parallellt med ett krav om att scheman fryses från 16 september.

Framför allt finns två punkter där uppfattningen skiljer sig. Dels hävdar facket att arbetsgivarna vill försämra villkoren för nyanställda, bland annat genom att tvinga nyanställda 18-åringar till att förhandla själva.

Helt klart är att arbetsgivarna vill öka löneskillnaden mellan den nyanställde 18-åringen och en rutinerad anställd med mer än sex år i yrket. Löneskillnaden på knappt 800 kronor i månaden är inte tillräcklig, anser arbetsgivarna som vill premiera kunskap och erfarenhet.

Arbetsgivarna hävdar också att det nuvarande avtalet inte är konkurrensneutralt eftersom bilhandelsföretag i allt större utsträckning startar däckhotell och under några intensiva höst- och vårveckor kan anställa ungdomar till avsevärt lägre ingångslöner än vad som är möjligt enligt gummiverkstäderna kollektivavtal.

– För oss handlar det om att ge branschen möjlighet att konkurrera. Som det är nu riskerar företagen att slås ut och då försvinner många jobb, säger Ari Kirvesniemi, förhandlingschef på Motorbranschens Arbetsgivareförbund.

Sammantaget berör gummiverkstadsavtalet knappt 140 företag med cirka 1 900 årsanställda.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.08