23948sdkhjf

Kabelbrottslingar hängs ut

Den som gräver av en kabel som tillhör Öresundskraft får räkna med att hängas ut. Företaget tänker avslöja syndarna när någon gräver fel.

Öresundskraft är less på avgrävda kablar och kommer i fortsättningen att vara generösa med information om vem eller vad som orsakat ett avbrott på


företagets el- och gasnät.


– Våra kunder har rätt att få tydligare information om felorsakerna, säger Öresundskraft i ett pressmeddelande.


Företaget noterar att det blir allt fler grävskador på både el-, gas- och stadsnätet och exemplifierar med gasläckan i Väla och det större strömavbrott som skedde i Helsingborg i maj.


– Huvuddelen av avbrotten har naturliga orsaker, till exempel åsknedslag, storm eller isbildning på ledningar. Och ibland går utrustning sönder av andra orsaker med avbrott som följd, säger Patrick Ekman, chef, affärsområde Nät på Öresundskraft i pressmeddelandet.



Rätt att veta


Han tillägger att kunderna inte ska behöva bli strömlösa på grund av avgrävda kablar.


– Vid begäran gör vi en ledningsvisning där vi kostnadsfritt besöker byggplatsen och markerar var våra ledningar finns. Det finns ingen anledning att chansa när man ska gräva eller slå ner stolpar, säger Patrick Ekman.


Öresundskraft har nu gått ut med ett brev till entreprenörerna i trakten där de uppger att ”vid avbrott som en följd av uppenbar oaktsamhet vid grävarbeten kommer vi från och med september 2011 att öppet kommunicera såväl avbrottsorsak som namn på ansvarig entreprenör”.


Företaget uppger också att de själva ska ta på sig dumstruten när det är de som ställt till det.


– Vi ska också bli tydligare när det gäller avbrott som faller på oss själva och bättre beskriva de fel som uppstår. Våra kunder har rätt att få tydligare information om felorsakerna, avslutar Patrick Ekman.


Skärpningen inleds nu i september.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.049