23948sdkhjf

Borg med skyddsvallar

Sverige står starkt, men i det kaos som råder i vår omvärld kommer även vi att påverkas. Det var Anders Borgs grundtes när höstbudgeten presenterades. Även om man inte ska ta ut några olyckor i förskott räknar finansministern med att den svenska ekonomin kommer att kylas ner och i likhet med verkligheten för åtskilliga markägare kring bland annat Vänern kan det då vara dags att bygga skyddsvallar.
Möjligen kommer skyddsvallarna delvis att finansieras av de tillfälliga stimulanser som utlovas i form av ett arbetsmarknadspaket och en satsning på infrastrukturen.

De tillfälliga reformerna slukar ungefär hälften av det reformutrymme på 15 miljarder kronor som helt nyligen uppgick till det dubbla. Kritiken har också varit mycket hård mot den synnerligen försiktiga strategi som regeringen nu presenterar. Om tiderna är så dåliga som regeringen gör gällande kan det vara på sin plats med en mer aktiv finanspolitik som drar nytta av låga räntor och stimulerar till ökad sysselsättning och därmed minskad arbetslöshet.

Den sänkta restaurangmomsen kan – om den inte stannar i restaurangägarnas fickor – skapa en hel del sysselsättning, men det är inte tillräckligt just nu.

Här finns klassiska standardlösningar som alternativ. Infrastrukturen kan svälja betydligt större investeringar för att komma till rätta med åratals eftersatta underhåll. Än mer personalintensiv är ombyggnadssektorn och exempelvis en omställning av våra gamla miljonprogramsområden till framtidens klimatsmarta lösningar skulle både ge sysselsättning och minska behovet av energi och material.

Att det inte blev något nytt jobbskatteavdrag har varit känt sedan länge. Möjligen har till och med den frågan spelat viss roll när finansministern målar upp en betydligt dystrare bild över det närmaste året än andra bedömare. Genom att visa upp en svart framtid minskar trycket att försöka genomdriva en reform som i alla fall skulle ha stoppats i riksdagen av de rödgröna och Sverigedemokraterna. Nu lär det dröja innan det kommer nya skarpa propåer om sänkt inkomstskatt. En kvalificerad gissning är att det i vart fall inte sker förrän valåret 2014.

Den pessimism som regeringen visar kortsiktigt vänds emellertid snabbt till en betydligt mer positiv, långsiktig syn. Redan 2013 ser det i Anders Borgs scenario betydligt ljusare ut igen, bland annat är bedömningen att BNP-ökningen sätter ny fart.

Vissa lättnader utlovas också i de förkättrade 3:12-reglerna, men ingenting som får småföretagarna att jubla. Kontentan är att grundproblemen med stora orättvisor finns kvar. Varför är det mer förmånligt att investera i allt annat än det egna företaget?

Högt upp på företagarnas önskelista står också ett slopat sjuklöneansvar och reformer i lagen om anställningsskydd. Företagarnas bedömning är att enbart ett slopat sjuklöneansvar visserligen skulle kosta mellan fem och sju miljarder kronor, men samtidigt generera mellan 25 000 och 55 000 nya jobb.

Helt klart har försiktigheten fått styra budgetpropositionen. Något av vi får vänta och se. Risken är bara att den som väntar på en utredning allt för ofta blir överkörd av verkligheten.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078