23948sdkhjf

Volvolastare utvecklad på rekordtid

Det är inte bara försäljningen som går undan i Kina. Nyligen tog ett team från Volvo CE fram en ny hjullastarmodell åt sina kinesiska kolleger på rekordtid. – Det behövdes en tyngre modell och vi ville bli först på marknaden. Så vi hittade en okonventionell lösning, berättar Mats Karlsson, chef för Volvo CE:s utvecklingscenter i Jinan.
Tre timmars bilfärd från Linyi norrut på den spikraka motorvägen ligger Shandongprovinsens huvudstad Jinan. Här har Volvo CE startat ett utvecklingscenter som i dag har 45 medarbetare och håller på att rekrytera 150 personer till.

Här har chefen Mats Karlsson sitt kontor. Det är han och hans medabetare som på sex månader har tagit fram en ny, tyngre hjullastare för den kinesiska marknaden.

– De modeller som tillverkas i Kina – och som fortfarande bygger på en gammal licens från Liebherr – kallas lokalt för tretonnare och femtonnare, men motsvarar Volvo CE:s L60 och L115, berättar Mats Karlsson.

– Vi såg att sjuttio procent av efterfrågan låg på så kallade femtonnare, vilket indikerade att marknaden egentligen ville ha en större maskin.

Normalt tar det kanske fyra år att utveckla en ny hjullastare, men nu var det mer bråttom än så om Lingong skulle komma först.

– Vi tittade på de mest centrala delarna och kom fram till att det skulle gå att använda transmission och vissa hydrauldelar från förra generationens L150, berättar Mats Karlsson. I övrigt kunde vi använda oss av komponenter som redan var framtagna till de båda mindre Lingong-modellerna.

Sagt och gjort. Eller?

– Nja, ler Mats Karlsson. Själva den tekniska lösningen var ingen rymdforskning, men det var en resa att göra innan vi fick gehör för att införa högklassig Volvokvalitet i den kinesiska produkten och ändå kunna hålla nere priset.

I dag har produktionen av den nya sjutonnaren tuffat igång och därmed har hela projektet, från utvecklingsstart till produktion, tagit ett år.

I likhet med Benoit Rimaz i artikeln intill, så är inte Mats Karlsson orolig för någon upplösning av gränserna mellan Volvo CE:s ”Skoda” och de egna premiumprodukterna.

– Att vi bidrar med några centrala delar i en maskin innebär inte att den kommer upp i Volvokvalitet, konstaterar Mats Karlsson. Den första som kommer att veta det väldigt väl är kunden.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079