23948sdkhjf

Volvo störst på hetaste marknaden

Nu är Volvo CE störst i Kina. Nyligen gick man förbi Caterpillar och säljer i år mer än 40 000 maskiner på världens hetaste marknad. Det innebär att Volvo CE i dag har en tredjedel av sina inkomster från Kina. Succéfaktorn nummer ett är samarbetet med hjullastartillverkaren Lingong.
Den breda avenyn som leder från flygplatsen i Linyi, en elvamiljonersstad i Shandongprovinsen i Kina, är kantad av gula maskiner, återförsäljare och verkstäder.

Shandong är Kinas trädgård, bland annat odlas nittio procent av landets vitlök i provinsen. En av storkonsumenterna är helt uppenbart vår taxichaufför och det dröjer inte många kilometer förrän alla våra fördomar om rapande kineser är infriade. Pust.

Men föraren tar oss dit vi ska, nämligen till den stora hjullastartillverkaren Shandong-Linyi Construction Machinery, i vardagslag kallat Lingong och Volvos samarbetspartner i Kina sedan 2006. Här tillverkas varje månad 2 500 hjullastare i två storleksklasser och numera omkring 400 grävmaskiner av två märken, nämligen Lingongs eget och Volvo.

Lyckokast

Detta är mäktiga siffror även mätt med kinesiska mått. Företaget sysselsätter mer än 3 500 personer och är en viktig arbetsplats i regionen.

Schweizaren Benoit Rimaz är vd för Volvo CE i Kina och åker som en skottspole mellan Volvo CE:s huvudkontor i Shanghai och Lingongs i Linyi.

– Samarbetet med Lingong blev verkligen det lyckokast vi hoppades på, konstaterar han. Vi på Volvo CE har en enorm nytta av att Lingong redan har ett starkt fäste på marknaden och ett utbrett återförsäljarnät. Och Lingong har fått en grävmaskin att bygga tack vare oss.

Maskinbranschen i Kina har i många år skilt sig från övriga länders på så sätt att man har haft fler hjullastare än grävmaskiner.

– Normalt går det ju två grävmaskiner på varje hjullastare, men här har det varit tvärtom. Det har sin bakgrund i att det för fyrtio år sedan kom in en hjullastarlicens från Liebherr som sedan har utnyttjats till max. De flesta kinesiska maskiner bygger på den plattformen, samtidigt som man har saknat vettig teknik för att bygga grävmaskiner, säger Benoit Rimaz.

Nu håller detta på att ändras i snabb takt och i dag ligger de olika maskinslagen ungefär lika i antal.

– Men fortfarande utför kineserna en rad operationer med hjullastare som alla andra skulle ha gjort med grävmaskin. Det blir förstås lite ineffektivt i längden.

Ny teknik efterfrågas

Just för att landet skrek efter ny teknik fick Volvo CE möjlighet att slå upp en egen grävmaskinsfabrik, utan krav på kinesiskt samägande, i Shanghai redan 2003. Den har så sakteliga vuxit från en tillverkning på fyra maskiner per dag till nuvarande 22 om dagen i 20-36 tonsklasserna. Man har också utökat med en egen fabrik i Lingong som än så länge har blygsam produktion.

Men ska man sälja brett i Kina så måste man hålla kinesisk kvalitet och kinesiskt prisläge och därför har Volvo även hjälpt Lingong, som fortfarande är självständiga och har sitt eget inarbetade varumärke, att bygga upp en grävmaskinsfabrik.

– Mitt uppdrag var att resa hela fabriken, från ritning till produktion, på sex månader, säger Benoit Rimaz och skakar på huvudet.

– Det var det konstigaste jag någonsin gjort och gissa om jag fick använda metoder som jag hade fått stryk för på andra håll i världen – men det gick! Och jag hade väldigt roligt under tiden.

Fabriken stod klar för ett år sedan och första halvåret byggdes här 600 grävmaskiner. I år kommer man upp i minst 3 000 maskiner.

Det är bara några hundra meter mellan Volvos grävmaskinsfabrik i Linyi och Lingongs. Man blir förstås nyfiken på hur mycket som är gemensamt hos maskinerna.

Marknadsanpassade maskiner

– Lingongs grävmaskin är en kinesisk produkt avsedd för den breda kinesiska marknaden och då kan den inte vara en ”halv-Volvo” för redan det skulle göra den för dyr för det segment den är avsedd för, säger Benoit Rimaz.

Däremot skulle vi inte ha någonting emot om våra kinesiska kolleger drog nytta av de effektiva produktionsmetoder vi har i vår Volvo-fabrik och därför står dörrarna till den fabriken ständigt öppen. Den som vill se hur vi gör får gärna komma på besök och ta intryck. Det är en väldigt smidig form av kunskapsöverföring som vi alla verkar vara nöjda med.

– Men var så säker på att kunderna märker all skillnad i världen mellan en kinesisk grävmaskin och en Volvo, tillägger han. Vi talar om olika material, olika tekniska lösningar, olika grader av hållbarhet och driftsäkerhet; kort sagt det mesta som påverkar prislapp och prestanda.

På sikt hoppas förstås VCE att samarbetet med Lingong ska ge draghjälp även åt Volvos egna premiummaskiner.

– Här i Kina kommer våra produkter att säljas i helt olika återförsäljarnät, men vi har redan fått positiva rapporter från till exempel Brasilien, där märkena säljs sida vid sida. Där berättar återförsäljarna att sjuttio procent av kunderna inte hade stuckit in näsan om det inte hade varit för den importerade budgetprodukten Lingong.

– Där hoppas vi på en instegseffekt och räknar med att Lingong-köparna förr eller senare gör så bra affärer att de får råd att pröva en Volvo som ju är dyrare i inköp men har en fördelaktig driftsäkerhets- och livstidskalkyl.

Planen är att Lingongs maskiner ska exporteras till asiatiska och andra tillväxtmarknader, men det är i nuläget inte troligt att mogna marknader, som Europa och Nordamerika får se några satsningar från Lingong.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078