23948sdkhjf

Ingvar Kamprad storägare i Peab

Ingvar Kamprad köper in sig i Peab. 300 miljoner kronor räcker till drygt 8,5 miljoner aktier, vilket motsvarar närmare tre procent av kapitalet. Därmed blir Ikeas grundare den sjunde största ägaren i det Förslövbaserade byggföretaget.
Egentligen är det mer förvånande att det dröjt så länge innan Ingvar Kamprad gått in som storägare i ett byggföretag än att han gör det. Hans intresse för byggbranschen är långt ifrån nytt.

Redan under 1990-talet fanns tankar om ett nytt folkhem. Resultatet då blev ett samarbete mellan Ikea och Skanska som lanserade det så kallade Bo Klok-konceptet 1996.

Tanken var att leverera kostnadseffektiva bostäder som samtidigt lever upp till målgruppens behov – en ambition som står sig än i dag.

Så sent som för ett drygt år sedan förvärvade dessutom ett investmentbolag i Ikea-koncernen Svensk Markservice från LRF-koncernen.

Den här gången är det dock Ingvar Kamprad själv som blir ny storägare i Peab. Och även här finns beröringspunkter.

– Peab och Ikea har tidigare ingått ett samarbete avseende Ikeas fortsatta expansion i Sverige, Norge och Finland. Överenskommelsen innebär att tio nya varuhus kommer att byggas enligt respektive lands expansionsplan. Med den bakgrunden, samt vikten av att ha starka ägare, känns det mycket positivt att Ingvar Kamprad går in som ägare i Peab, säger Peabs vd Jan Johansson.

En annan beröringspunkt är Göran Grosskopf, av många ansedd som Sveriges främsta skatteexpert. Han gick in i Peabs styrelse 2004 och sitter nu som ordförande. Hans kontakter med Ingvar Kamprad är betydligt äldre än så. Redan i slutet av 1980-talet hjälpte kan Kamprad i skattefrågor. Sedan 2007 har han varit ordförande i Ikeakoncernens nederländska moderbolag Ingka Holding.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078