23948sdkhjf

Däcken avslöjar fordonshälsan

Inga taggar och slät rundad känsla. Aha, lufttrycket är för högt. Däckens slitage berättar hur fordonet mår. Att även förutspå däckens fortsatta hälsa genom rutinmässiga kontroller är den filosofi DRF:s däckskola vill implementera hos medlemmarna.
I slutet av februari i år gick Simon Stensgård och Mohammed Mardan vid Huddinge Däck & Fälg strax utanför Stockholm Däckspecialisternas Riksförbunds utbilldning Däckskolan 2 som är det senaste tillskottet vad gäller utbildning. De är inga duvungar, efter många års arbete på däckverkstad.
– Vi tycker tvådagarskursen var givande och tycker att vi borde gått en sådan här kurs för länge sedan, säger Simon Stensgård. DRF, Däckspecialisternas Riksförbund, har tillsammans med TYA utarbetat en tvådagars utbildning i arbete med däck och hjul för lastvagnar, bussar och lättare industrifordon. Den är avsedd för alla berörda däckmontörer i branschen. Eftersom Däckskolan för lastvagn, buss och lättare fordon drog igång 2008 var det inte möjligt att gå utbildningen så mycket tidigare.
– Utbildningen lär ut grunderna och vi fick lära oss många nya begrepp som belastningskoder, säger Simon Stensgård.
Klarar 530 kilo
På E- eller e-märkta däck anges en belastningskod (Load Capacity Index) på däckets sida, till exempel innebär ”belastningskod 86” att däcket klarar en belastning på 530 kg.
Sven- Erik Fritz är förbundsordförande i DRF.
– 2004 hade vi ett symposium med alla däckkedjors ledamöter. Vi kom fram till att branschen är mycket en självlärd bransch och felaktigheter förs därför vidare så vi beslöt att ta fram en utbildning och den första blev för personbilar och lanserades 2006.
En bra rutin ger god överblick över fordonens däckstandard vilket i sin tur påverkar ekonomin. Med DRF-metoden kan verkstaden diagnostisera, rekommendera och färdigställa ett fordons däck och hjul och läsa av hur hela fordonet mår.
– Har man som chaufför backat, krökt en dragkrok så avspeglar det sig direkt på däckslitaget. En rätt utbildad däck & hjulmekaniker ser detta och informerar om åtgärd, säger Sven- Erik Fritz.
Två år att läka
Kursen riktar sig till dem som arbetat i minst två år och ska skapa rutiner vid monteringen när det gäller säkerhet, miljö och det rutinmässiga arbetet. Arbetet på däckverkstaden innebär en miljö med vardagen fylld med buller, damm och tunga lyft. Arbetsmiljön är central i kursen.
– Personalen använder kemikalier av olika slag, snabbt roterande maskiner och vibrerande mutterdragare. Ovanpå det tryckkärl som kompressoranläggningar och trycksatta hjul. Stora riskfaktorer med andra ord som ska hanteras rätt, säger Sven- Erik Fritz.
Lyften är många och utan lyfthjälp tunga.
– Ett fel i ryggmuskeln kan ta två år att läka. Branschens rygghälsa har dock med moderna hjälpmedel blivit bättre.
Samma språk
Han menar att det tidigare rått en viss skepsis inför lyfthjälp i branschen, som nu böjar ge vika. Huddinge Däck & Fälg har exempelvis inbyggd lyfthjälp i monterings- och balansmaskinerna.
– Vi går och tränar på fritiden för att orka med bättre, säger Mohammed Mardan.
Det ska gå lika bra att besöka en verkstad i Ystad som i Östersund och bli förstådd. Enhetligt vokabulär i branschen är också något skolan lär ut och inte tre ord för samma sak: ventilnål, ventilstock och kägla. Vilket ord förordar Däckskolan?
– Ventilnål är den man stänger luften med inne i däcket säger Sven- Erik Fritz.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062