23948sdkhjf

Vind i seglen

Ännu en svensk vindkraftpark kan bli verklighet. Vattenfall undersöker för närvarande om det går att bygga en park i Grönhult, på gränsen mellan Småland och Västergötland.
– Under förutsättning att vi får lokal acceptans och att projektet blir tillräckligt lönsamt kan vindkraftparken tas i drift under 2017, säger Anders Dahl, chef för Förnybar Energi hos Vattenfall i ett pressmeddelande.

Enligt Vattenfall ska en park här kunna producera el för upp till 15 000 hushåll.

Parken beräknas kosta 500 miljoner kronor. Tillståndsprocessen är redan påbörjad och företaget uppger att man kommer att studera både mark- och vindförhållanden på platsen likväl som om det är möjligt att ansluta en eventuell vindkraftpark till elnätet. Under hösten planeras dessutom undersökningar vad gäller naturvård, kulturmiljö och friluftsliv.

Holländsk jätte

Vattenfall låter också meddela att företaget ska bygga sin största landbaserade vindkraftpark någonsin i Nederländerna.

Parken blir en av Nederländernas största, den heter Zuidlob och byggs väster om Zeewolde i Flevoland. 63 jordbrukare tog initiativ till projektet, som kostar Vattenfall 1,4 miljarder kronor. När allt står klart 2013 ska de 36 vindkraftverken kunna förse 88 000 hushåll med el.

– Med sin kapacitet på ca 122 MW blir det Vattenfalls största
landbaserade vindkraftpark. För oss innebär det nästan en fördubbling av
den landbaserade vindkraftskapaciteten i Nederländerna,, säger Anders Dahl, chef för Renewables inom Vattenfall.
Vattenfall äger redan ungefär 900 vindkraftverk till havs och på land. Företaget vill ha ännu fler och uppger att man planerar att investera totalt 26 miljarder kronor i nya vindkraftparker mellan 2011 och 2015.

I augusti påbörjades driften i Vattenfalls vindkraftparken Ormonde i Irländska Sjön, och nästa år påbörjas bygget av Dantysk i Nordsjön utanför Tyskland, ett tiomiljardersprojekt (där Vattenfall står för halva investeringen) som ska ge el till närmare 300 000 tyska hushåll.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063