23948sdkhjf

Gör rätt – annars!

Dålig konkurrens leder till felaktiga upphandlingar. Det konstaterar Konkurrensverket som vill få fart på konkurrensen i byggbranschen genom att sätta dit slirande offentliga upphandlare och värna de som vågar slå larm.
Konkurrensverket skriver i ett pressmeddelande att konkurrensen inom byggentreprenadområdet måste bli bättre och att byggentreprenader är högt representerade i de ansökningar om upphandlingsskadeavgift/böter som Konkurrensverket tagit till domstol. Korruption och karteller är andra förekommande problem i branschen uppger Konkurrensverket som numera har laglig rätt att gå till domstol och kräva böter om en myndighet gör sig skyldig till otillåtna direktupphandlingar.

– Jag är övertygad om att de otillåtna direktupphandlingarna kommer att bli färre framöver. En av våra huvuduppgifter är att sprida kännedom om de ärenden vi tagit till domstol för att uppnå en allmänpreventiv effekt. Jag skulle dessutom gärna se att de kommuner och statliga myndigheter som dömts att betala böter tydligt redovisar dessa i sina bokslut till skattebetalarna, säger Dan Sjöblom, generaldirektör på Konkurrensverket i ett pressmeddelande.

Svag konkurrens

Just nu väntar tre byggentreprenader på domstolens beslut om böter/upphandlingsskadeavgift. Det handlar om Sigtuna kommun som misstänks ha låtit bygga om en hamn utan att annonsera ut uppdraget i förväg, Migrationsverket som byggt om ett förvar i Åstorp och Akademiska hus som byggt ett Veterinär- och husdjurscentrum i Uppsala.

– Konkurrensen inom byggsektorn är inte alls så stark som man kunde ha hoppats. Bara ett fåtal företag kan ta på sig riktigt stora projekt, som fallet ofta är vid investeringar i infrastruktur. Konkurrensen från utländska företag är fortfarande svag. Inträdesbarriärerna är höga. Traditionen med bransch- och intresseföreningar där konkurrerande företag träffas är stark. Dessutom förekommer problem med mutor och korruption, säger Dan Sjöblom.

Respekt

Han vill också ta reda på hur man på bästa sätt ska kunna ta hand om de personer som slår larm om korruption och karteller.

– Dessa så kallade ”whistleblowers” borde behandlas med den respekt de förtjänar. Så är inte alltid fallet i dag. Vi på Konkurrensverket kommer fortsätta att fokusera på byggentreprenadområdet. Offentlig upphandling ska skötas enligt reglerna och företagen ska avhålla sig från otillåtna samarbeten och korruption. Det är den säkraste garantin för att skattebetalarna får ut det mesta och det bästa för pengarna, säger Dan Sjöblom.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078