23948sdkhjf

NCC knappar in på Svevia

NCC kammade hem storslam i årets vägupphandling med Trafikverket, däribland resurskrävande Stockholm och Göteborg. Storköp krävdes, bland annat 35 nya höghastighetsspridare.
Lars Roos, ansvarig för NCC Roads inköp har haft bråda dagar. Mycket har behövt handlas in. När Trafikverket fördelat årets nya entreprenader för väghållningen stod klart att NCC fått fem nya områden: Landvetter, Vetlanda, Söderköping, Södertörn och Värmdö. De är områden främst Svevia i samarbete med andra entreprenörer skött. Vidare lyckades NCC försvara två områden: Tingsryd och Nyköping medan man tappade Lycksele och Norrköping.

– Lägger man ihop så fick vi mer än innan, summerar han.

– Nya är storstadsområden med mycket trafik och det innebär mer omfattande insatser.

Klar tvåa

Kontrakten löper på tre gånger tre år, vilket innebär att när tre år passerat och allt gått rätt till enligt beställaren får entreprenören förtroendet för tre år till.

– Nu är vi klar tvåa och räknar med att vi har 25 procent av marknaden medan Svevia troligtvis ligger på 50 procent, säger Lars Roos.

– Vi tar in på Svevia sakta men säkert. Priset och att vi kan hålla grundkraven är anledningen till att vi fick entreprenaderna.

Underhåll för längre vägsträckor behöver inte bara större personalresurser utan även utrustning. Detta är årets inköpslista för NCC:

– 60 Meiren frontplogar

– 46 sidoplogar Engcon Mähler

– 28 Epoke Sirius Combi AST höghastighetsspridare

– 7 Virtus AST höghastighetsspridare

– Ett antal Falköping sandspridare

De sistnämnda spridarna valdes istället för kombi och är avsedda att användas i Nyköping och runt Stockholm. Med spridarna lägger man bara en saltlösning på vägbanan.

– Vi resonerar mest ekonomiskt och bäst mot naturen. Saltmängden är bara 20-22 procent, knappt en fjärdedel mot ren salt.

– Ja, faktiskt samma saltmängd som Döda Havets vatten består av, säger Lars Roos.

Med de nya uppdragen följder också nya förpliktelser.

– Nu måste vi visa att vi har både de maskiner och människor som behövs för att klara uppdragen åt Trafikverket.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.081