23948sdkhjf

Hetast i vinter - hetta upp tjälen

Tjältiningsaggregat blev svaret när uthyrningsföretaget Ramudden letade efter en produkt som hade en marknad under vintern. Och satsningen blev en hit har det visat sig. Nu står kunderna i kö.
Ramudden med huvudkontor i Gävle har ett 50-tal depåer över hela landet, från Kiruna i norr till Malmö i söder samt tre depåer i Norge. Ramudden är indelat i tre bolag, som omsätter totalt cirka 100 miljoner kronor. Ett bolag sysslar med uthyrning, ett med entreprenadarbete (som ofta innebär att sätta upp och ta hand om den utrustning man hyr ut) och det tredje med utbildning, till exempel i Säkerhet på väg. För fyra säsonger sedan beslöt företaget att satsa på ett komplement för vintern.

– Vi ville bredda verksamheten till året runt och tittade på olika lösningar, säger Sten Bramwall, marknadsansvarig.

Låg värmeförlust

Företaget fastnade för tjältiningsaggregatet Heatwork. Sten Bramwall liknar aggregaten vid att lägga golvvärme med isolermattor ovanpå. Principen är att via slingor värma upp tjältung mark så att det går att gräva. Slangarna läggs direkt på marken, täcks över och värmen går ned i marken med en värmeförlust på endast 5 procent, vilket ger en låg dieselförbrukning. Hur stor yta kan maskinen täcka? Enligt Sten Bramwall är det beroende på maskintyp och tilläggsutrustning.

– Det går att täcka ytor på 10 – 800 kvadratmeter vid upptining.

Maskinerna tillverkas i Narvik i Norge.

– Aggregaten ska öka användningsområden och lönsamheten för maskinentreprenörer. Företagen kan producera i jämn takt hela året och undvika permitteringar och avbrott i produktionen, säger Sten Bramwall.

Kunder i kö

Kunderna är entreprenörer inom anläggning från mindre till de riktigt stora.

– De sista vargavintarna har tre, fyra kunder stått i kö på varje maskin.

Han uppskattar att det för närvarande finns runt 75-80 enheter Heatwork i Sverige. Ramudden räknar med att ha flest maskiner. I år kompletteras 40 maskiner med ytterligare tio som levereras till säsongsstarten.

Tjältinningsaggregaten ser till att entreprenören kan hålla deadlines. Entreprenören hyr per dygn.

– Med låga driftskostnader som bränsleförbrukningen, blir kostnaden per upptinad kvadratmeter mycket låg.

Driftsäkert GSM

Han framhåller att värme- och tjältiningskonceptet är ett alternativ med lågt utsläpp av koldioxid per kvadratmeter.

– Glykolen är miljövänlig och cirkulerar i ett slutet system. Radiatorfläktar kopplas upp till maskinen vid uppvärmning av byggen och fläktarna går tyst,. De orsakar varken lukt eller fukt och fördelar värmen jämnt.

Han intygar att servicen löser sig snabbt och smidigt. Maskinerna har få, lätt tillgängliga servicepunkter.

– Vi har 24 timmars telefonjour och servicepersonal som rycker ut.

Övervakningen sker via GSM, Global System for Mobile Communications.

– GSM-övervakning ser till att maskinen kan arbeta obemannad och ger besked om eventuella problem med driften. Om en maskin exempelvis får slut på bränsle går ett larm, säger Sten Bramwall.

Han lovar att det sedan inte tar lång tid innan Ramuddens personal är på plats för att lösa dilemmat.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078