23948sdkhjf

(S) satsar på spår

Lägg 1,4 miljarder på tunnelbanan, 11,5 miljarder på järnvägen och 1,1 miljarder på att projektera höghastighetsbanor och en ny förbindelse över Öresund. Det föreslås (S) som också utlovar finansiärer till Norrbotniabanan.
Socialdemokraterna presenterade på onsdagen sitt förslag till statsbudget för 2012, ett förslag som på infrastruktursidan främst handlar om järnväg.

Partiet uppger bland annat att man vill ”investera i moderna urbana transportsystem”, detta ska bland annat ske genom att bygga ut tunnelbanan i Stockholm. (S) vill därför avsätta 1,4 miljarder kronor för sträckan Odenplan – Nya Karolinska sjukhuset under perioden 2012 – 2015. (S) uppger att man ser detta som ett första steg i en sedan länge behövd utbyggnad av tunnelbanenätet.

Partiet föreslår också att man lägger 11, 5 miljarder kronor på att bygga ut kapaciteten i järnvägssystemet, en satsning som uppges handla primärt om att tidigarelägga kapacitetshöjande åtgärder på de mest kritiska avsnitten. (S) vill också avsätta 1,1 miljarder kronor till projektering av ”strategiska infrastrukturprojekt”, det handlar där om projekt där byggstart inte är möjlig förrän efter 2015 och (S) nämner här nya höghastighetsbanor på sträckorna Göteborg – Borås och Stockholm-Linköping och ny fast förbindelse över Öresund.

Andra projekt som (S) tar upp i sin skuggbudget är Norrbotniabanan, som partiet anser vara angelägen. Partiet säger inte ja till projektet nu, men skriver att finansieringen för projektet kommer att säkras i partiets alternativ till reviderad nationell plan.



Statliga pengar

Hur ska projekten då finansieras? (S) uppger att investeringar i infrastruktur ska ”finansieras över anslag i statsbudgeten”, men att man på sikt är öppna för att i vissa fall testa den typ av avgiftsfinansiering som regeringen använt sig av i till exempel Stockholmsöverenskommelsen och det västsvenska infrastrukturpaketet, det vill säga att genom lån hos Riksgälden finansiera större väg- och järnvägsprojekt.

(S) säger sig dessutom se en stor potential i att utveckla andra former av alternativ finansiering och hänvisar bland annat till hur man vid bygget av Köpenhamns Metro lyckats utnyttja olika exploateringsintäkter, något som skulle kunna bli aktuellt även vid utbyggnaden av Stockholms tunnelbana.

Nej till medfinansiering

(S) förordar vidare vägavgifter och höjda banavgifter när ny infrastruktur kommit på plats.

(S) vill också införa en vägslitageavgift för tunga lastbilar. Partiet räknar med att vägslitagavgiften ska kunna inbringa fyra miljarder kronor varje år, pengar som ska gå till nya väginvesteringar.

Partiet är dock kritiskt till regional medfinansiering som princip vid byggande av statlig infrastruktur. Risken är stor att ekonomiskt starka kommuner köper sig före i kön, misstänker (S).
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063