23948sdkhjf

Miljöklassat vägprojekt

När en av E4:ans värsta flaskhalsar nu byggs om vid Rotebro hävdar entreprenören NCC att projektet är Sveriges första miljöklassade mark- och anläggningsprojekt.
I dag leds trafiken på E4 över Ostkustbanan vid Rotebro i Sollentuna på två 325 meter långa broar. Broarna är både smala och gamla, den tekniska livslängden är beräknad till år 2014. Därför är det nu hög tid att hitta en ny lösning.

I uppdraget ingår, förutom rivning av befintliga broar och bygget av två nya broar, en utbyggnad av E4:ans tillfarter till broarna. Dessutom byggs kringliggande vägar, bussgata och gång- och cykelvägar om.

Arbetet genomförs i en totalentreprenad av NCC som bland annat ska genomföra projektet med ett minimum av störningar i såväl fordons- som tågtrafik.

Stor utmaning

– En av broarna byggs öster om nuvarande broar för att kunna leda om trafiken förbi arbetsplatsen. Därmed kommer två broar och tre körfält i båda riktningarna att kunna vara öppna under hela byggtiden, utom vid en period på tre veckor vid lågtrafik i juli 2014, då den östra 325 meter långa bron ska sidoförflyttas till sitt slutliga läge, säger Trafikverkets regionchef Helena Sundberg.

Enligt NCC:s projektchef Jan Fernö innebär trafiksituationen en stor utmaning.

– Vi prioriterar säkerheten för både arbetare och trafikanter och har tagit fram ett byggkoncept som ska minska trafikstörningarna under tiden. Att vi i projektet dessutom kan medverka till att utveckla miljöfrågorna inom byggbranschen är bara positivt, säger Jan Fernö.

svensk premiär

På NCC betonar man att miljöklassningen av projektet blir ett av företagets viktigaste pilotprojekt de närmaste åren. Ett viktigt hjälpmedel är certifieringssystemet Ceequal som tidigare bara använts i England och Irland, men som finns i en internationell version sedan januari 2011. Nu hävdar NCC att företaget är först med att tillämpa Ceequal för svenska förhållanden.

– Vi sätter höga mål och kvittot på om vi lyckas fullt ut med miljöklassningen får vi först när projektet utvärderats. Genom att Trafikverket vill samverka kring arbetet med Ceequal drar vi lärdomar som gynnar hela anläggningsbranschen, säger företagets miljöchef Göran Gerth.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078