23948sdkhjf

Snösmältare på räls

Med hjälp av en nyutvecklad spårbunden maskin ska snö kunna smältas direkt på platsen i stället för att transporteras till traditionella deponier. Den tänkta användningen är på bangårdar och depåer med förhoppning om kraftigt minskade trafikstörningar.
Senare års omfattande störningar i den spårbundna trafiken har satt snurr på kreativiteten hos såväl tekniker som logistiker. Ett exempel är Snow Removal 700 som beskrivs som världens största spårbundna snösmältare.

Maskinen, som tagits fram i samarbete mellan Trafikverket och Railcare, ingår i ett femårigt utvecklingsprojekt med ett ordervärde kring 20 miljoner kronor.

Längst fram i ekipaget finns två borstar som samlar in den snö som ligger inom 2,5 meter på var sida om spårmitten. Den insamlade snön sugs upp och förs med hjälp av en snöslunga till ett smältkar med vatten som värms upp kontinuerligt. Tyngre partiklar samlas i ett ”vattenlås” som lätt kan tömmas och rengöras. Smältvattnet pumpas över i en tankvagn som rymmer 50 kubikmeter för att därefter tappas ut i dagvattensystemet.

– Vi har haft några tuffa vintrar. Nu testar vi detta för att öka vår förmåga att hantera vintern, säger Jan Pettersson, chef för verksamhetsområde underhåll på Trafikverket.

Tanken är att kommande vinter främst använda maskinen i Stockholmsområdet.

Ulf Marklund, vd för Railcare Group räknar med att utvecklingsprojektet ska leda till ännu fler innovationer i framtiden.

– Själva produkten, snösmältarmaskinen, har även stor potential utanför Sverige i form av maskinförsäljning och export till andra länder med samma problem som vi haft. Den 15 november står den startklar i Stockholm. För Railcare innebär det här projektet att vi har en trygg och bra beläggning både för personal och snösmältningsmaskiner under de fyra sämsta månaderna på året, säger Ulf Marklund.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078