23948sdkhjf

Sany har högtflyende planer

Kinesiske utmanaren Sany Sweden ställde in Maskinexpo eftersom nya serien C9 inte hunnit anlända. Däremot tajmade maskinerna med ett nytt lastkännande hydraulsystem Sanys Visningsdagar i början av september.
Motorcyklarna vid Sanys svenska huvudkontor i Arlanda flög lika högt som den asiatiska koncernens framtidsplaner för Sverige. Avstampet gjordes redan 2005 då Per Martinsson under en mässa i Paris träffade en sanyrepresentant och fick kontakt.

– 2006 utvecklades det till en överenskommelse om att vi skulle sälja Sany i Sverige. I planen ingick också att vi själva skulle köpa ett antal Sanymaskiner för några miljoner, så det gjorde vi.

Sany Sweden bildades, generalagent i Sverige för Sany Heavy Industry Co., Ltd med 60 000 anställda i dag och en av världens främsta och största tillverkare av betongpumpar och anläggningsmaskiner.

Uppdaterade Isuzumotorer

Sanymaskiner CE-märktes och lanserades på löpande band i Sverige.

– Men sedan kom lågkonjunkturen och slog sönder marknaden för oss. Vi hade spekulanter på maskinerna men de fick ingen finansiering, säger Per Martinsson, dåvarande vd.

Den nya C9-serien består av två grävmaskiner, 13,5 ton och 7,5 ton. Hydraulsystemen är tyska Bosch Rexroth och motorerna japanska Isuzy.

– Båda grävmaskinerna har uppdaterade Isuzumotorer, säger Göran Martinsson, nuvarande vd och son till Per och tillägger:

– Om ett år anländer en mindre grävmaskin i serien på 5,5 ton.Sanys maskiner innehåller kända europeiska fabrikat och det är inte underllgt. I den nya sammansättningsfabriken för en miljard kronor utanför Köln som öppnades den 20 juni Europaanpassas maskinerna.

Fyra års garanti

Detta innebär att det ska gå snabbt att få reservdelar.

– Köln kommer att kunna leverera 90 procent av de reservdelar som behövs och det ska ta högst 24 timmar.

– Den digitala styrningen för de nya maskinerna står Sany för i egen regi. Styrningen är fininställd och egentillverkad, säger Per Martinsson.

Sany går i god för kvaliteten på de kinesiska maskinerna genom att lämna fyra års garanti på den nya serien.

– Vi är först ut med att lämna så lång garanti på den svenska marknaden, säger Göran Martinsson.

Servicen då?

– Vi har legoverkstäder runt om i landet samt egna servicebilar som arbetar över hela Sverige, säger Göran Martinsson.

Lokala leverantörer

Sanys strategi för lokala etableringar känns igen i globaliseringens tidevarv. Så gör svenska Volvo när man etablerar sig i Kina och så gör Sany i Europa. Nämligen:

– Vi satsar på lokala leverantörer i världen och investerar förutom i Köln även i fabriker i Frankrike, Spanien och Storbritannien, säger Xia Yu, Sanyrepresentant från Kina.

Han berättar att Sany inom tre år beräknar att ha 15-20 procent av marknaden i Europa. Sany Sweden avslutade visningsdagen med att även visuellt sikta högt. Över företagets entreprenadmaskiner svävade Mikael Gullstrand från Falun och Fredrik Berggren från Borlänge på sina motorcyklar. De togs sats från språngbrädan, lyfte och svävade 15 meter innan landningen på rampen.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078