23948sdkhjf

Snabba spridare Skanskas satsning

Skanska kapar åt sig nästan 15 procent av vägunderhållet i Sverige. Fem nya spridare finns bland årets inköp som är ganska begränsat jämfört med förra året.
Vägunderhållet ligger på avdelningen Infraservice inom dotterbolaget Skanska Asfalt och Betong, främst på kontrakt gentemot Trafikverket på stora delar av det svenska vägnätet. Till årets vinter laddar Infraservice upp med följande inköp:

– 5 Epok Sirius Combi AST spridare

– En saturator vätskeblandare

– 15-talet Mählers plogar

– 5 stycken TMA krockkuddar

Ett magert inköpsår summerar Anders Eriksson, inköpschef.

– Förra säsongen handlade vi dubbelt så mycket och utökade också med flera områden på uppdrag av Trafikverket.

– I år tappade vi ett område i Vimmerby men fick istället Linderödsåsen, säger Anders Eriksson.

Priset inte avgörande



Vad avgör ditt val av inköp?

– Kvalitet och pris, men priset avgör inte. Jag köper det som är bra även om det inte är det billigaste.

– Vissa produkter passar bra in i vår verksamhet, exempelvis höghastighetsspridare med ny teknik som sprider saltlösning 90 kilometer i timmen på ett effektivt sätt.

Arbetar ni med egen personal?

– Nej, förutom arbetsledningen som är anställd av Skanska tar vi in åkare som kompletterar med lastbilar. Men vinterutrustningen står vi för.

För fem år sedan lanserade återförsäljaren Ströman höghastighetsspridare från Epoke i Sverige. Jan Rhodén minns att det var svårt att få kunderna att förstå att spridaren verkligen gick så snabbt med en så bred spridningsyta som elva meter.

– Med stora investeringar är det bevis som gäller. Vi tog ut intresserade på vägarna så att de med egna ögon kunde se att det fungerade bra.

– Att i hög hastighet sprida saltlake i förebyggande syfte och följa trafikrytmen.

45 sålda i år

Den tröga, tröttsamma bilkön bakom en blinkande och idogt arbetande spridare var ett minne blott. I år har företaget sålt 45 som går 90 kilometer i timmen och kalkylerar med en marknadsandel på 75 procent. Uppskattningsvis finns det på marknaden idag 55-60 stycken höghastighetsspridare. Jan Rhodén vill gärna också slå ett slag för doseringssystemet.

– Spridaren har ett system som förhindrar att tunnelbyggning i behållaren uppstår och ser till att eventuella klumpar i materialet krossas.

Ströman har sålt Epok sedan 1960.

– Det ringer faktiskt kunder och vill ha reservdelar från 1967-68 och det brukar vi lösa, säger Jan Rhodén.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.11