23948sdkhjf

Hopp om mångmiljardskatt

Det finns förhoppningar om att ett av världens största kända järnmalmsfält hittats i närheten av Ludvika. Bedömningen är att det så kallade Väsmanfältet innehåller en bit över 600 miljoner ton järnmalm – minst.
Bakom fyndet står Nordic Iron Ore, ett gruvutvecklingsbolag med målsättningen att återuppta och utveckla järnmalmsproduktionen i Ludvika Gruvor i Blötberget och Håksberg. Nu presenteras intressanta resultat av undersökningar som kartlagt järnmineraliseringarna i Väsmanfältet som är en direkt sydlig fortsättning av Håksbergsfältet.

De indikativa resultaten av de magnetiska mätningarna över Väsmanfältet kan innebära en möjlighet att utveckla Ludvika gruvor till ett sammanhängande gruvfält från Håksberg i norr till Blötberget i söder, vilket med ett potentiellt mycket stort tonnage i Väsmanfältet kan medföra gruvdrift under många år framöver, säger Christer Lindqvist, vd för Nordic Iron Ore.

Efter magnetiska mätningar över Väsmanfältet har företaget preliminärt identifierat 47 magnetiska kroppar med volymer mellan 55 000 och 18 500 000 kubikmeter. Totalt har dessa magnetmineraliseringar ett uppskattat tonnage på 600-650 miljoner ton och en järnhalt som varierar mellan 19 och 47 procent. Det motsvarar en viktad genomsnittshalt på 29 procent.

De första undersökningarna gäller berget ner till 300 meters djup, men det finns förhoppningar om att malmkroppen sträcker sig betydligt djupare, vilket gör fyndigheten ännu större.

Företaget betonar dock att bedömningar gjorda på en geofysisk tolkning och modellering samt ett mindre antal kärnborrhål är förhållandevis osäkra. Därför krävs nu ett omfattande prospekteringsinsatser, bland annat ett större kärnborrningsprogram för att kunna klassificera mineraliseringarna som en mineraltillgång.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.265