23948sdkhjf

Lag gynnar utländska åkare

Svensk lagstiftning ger, enligt Sveriges Åkeriföretag, utländska åkare stora konkurrensfördelar genom att använda olika normer då straff för eventuella oegentligheter ska utdömas.
Ett svenskt företag som utför transporter utan yrkestrafiktillstånd riskerar såväl böter som fängelse i upp till ett år för de ansvariga i företaget. Ett utländskt företag som bedriver olaglig inrikestrafik i Sverige, så kallade cabotagetransporter, riskerar på sin höjd böter. Det påpekar Sveriges Åkeriföretag i ett remissyttrande till Näringsdepartementet. I yttrandet ifrågasätts också rimligheten i att det förekommer två olika normer för likartade förseelser.

Organisationen betonar också att konkurrenssituationen förvrids än mer av att polis och åklagare avskriver brott mot cabotagebestämmelserna "på löpande band" med hänvisning till brottets ringa påföljd.

Sveriges Åkeriföretag har tidigare uppvaktat regeringen i frågan, och är nu påtagligt irriterade över att inget hänt.

– Regeringen var då inte redo att ta upp frågan, men var beredd att ta ställning till den då den översyn som vi nu yttrat oss över genomfördes. Vi har dock inte hittat någon sådan analys i underlaget till de föreslagna förändringarna av yrkeslagstiftningen, säger chefsjurist Bengt Waldersten.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062