23948sdkhjf

Slut med snödeponier i Oslo

Den värme som finns i havsvatten utnyttjas i en snösmältningsanläggning som etablerats av NCC i Oslo. Med start vid årsskiftet kommer all snö som hämtas från den norska huvudstadens gator och vägar att köras till den nya anläggningen.
Oslo har, precis som många andra tätorter, haft problem med att hantera de stora snömängder som fallit de senaste vintrarna. Dels har det krävts omfattande ytor för deponi av snön, dels har hanteringen alstrat långa transporter. Dessutom innehåller snön mängder med föroreningar som blir kvar när vårsolen smälter snömassorna.

– Vi har utvecklat en lösning som eliminerar behovet av snödeponier i Oslo. Dessutom vinner vi positiva miljöeffekter, säger företagets chefsingenjör Terje Myrhaug, som är något av ”pappa” till projektet och som lett utvecklingsarbetet.

Stora miljöfördelar

Exempelvis hävdar företaget att de minskade utsläpp av koldioxid som den nya lösningen för med sig motsvarar de årliga utsläppen från 270 personbilar.

– För invånarna i Oslo betyder vår lösning renare luft, renare grundvatten och en renare hamnbassäng. Dessutom eliminerar vi den visuella förorening som deponierna ger upphov till. Därför tror vi också att metoden är mycket intressant för fler stora städer i norra Europa, säger Terje Myrhaug.

Enligt företagets regiondirektör Håkon Tjomsland var det de skärpta beställarkrav som presenterades 2009 som satte rejäl fart på tankeprocessen. Bland annat beslöt myndigheterna att entreprenörerna själva skulle ta ansvar för hanteringen av snön.

Grundförutsättningen för den nya snösmältningsstationen är att vattnet i Oslos hamn aldrig fryser utan behåller en temperatur på i vart fall fyra grader. Det är den värmen som utnyttjas för att smälta snön.

Vattenbaserad

Anläggningen placeras i vattnet i direkt anslutning till kajen, vilket gör det lätt för lastbilar att tippa massorna. Snö och is leds genom anläggningens kvarnar som sönderfördelar även större klumpar. Därefter väntar en blandningskammare där kraftiga vispar ser till att även de sista isresterna löses upp.

Slutligen leds allt vatten genom olika filter som utlovas ta bort alla fasta partiklar, inklusive oljerester och tungmetaller. Det renade vattnet kan så pumpas tillbaka till Oslofjorden igen medan partiklarna tas om hand på lämpligt sätt.

För NCC:s del är uppdraget värt ungefär 150 miljoner kronor. Den exakta summan avgörs av den volym snö och is som anläggningen kommer att hantera.

En centralt placerad, havsbaserad anläggning ska smälta den snö och is som hämtas från Oslos vägar och gator.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078