23948sdkhjf

Skrämskott från vänster

Efter det senaste katastrofvalet har Socialdemokraterna med sin nye anförare Håkan Juholt hittat en förmodat ofelbar metod att återvända till maktens boning år 2014. Det förväntade framgångsreceptet är att titta på den av regeringen föreslagna budgeten och sedan presentera en skuggbudget som innehåller mycket mer – sammantaget 19 miljarder kronor som bland annat ska användas till utbildning, järnvägar och bostäder.

För säkerhets skull har man dessutom funderat lite kring raset bland väljare i storstäderna och kommit fram till att höjda inkomstskatter och slopade avdrag för hushållsnära tjänster är helt fel väg att gå om man vill återta den mark som förlorats. Därför görs till att börja med bara vissa ingrepp i bland annat jobbskatte-, rot- och rutavdrag.

I mångt och mycket visar skuggbudgeten att nytänkandet endast lyser med sin frånvaro. I grunden handlar det om traditionell konfiskerings- och fördelningspolitik. Juholt pratar gärna om tydlighet och det råder inget som helst tvivel om att det inte är arbetslinjen som gäller för det största oppositionspartiet. Nej, nu handlar det om att återställa den bidragsfilosofi som inte fungerade senast den användes. Och inte kommer att fungera den här gången heller. För de ekonomiska utfästelser som görs måste ju trots allt betalas och då börjar det bli skakigt.

Det finns uppenbarligen en insikt om att det inte blir helt lätt att förbättra för alla. Då försöker man i stället uppnå något slags rättvisa genom att försämra för det stora flertalet.

Och tyvärr ligger de stora riskerna i att det främst är företagen som pungslås för att de utlovade satsningarna ska kunna genomföras. Och det är en lösning som även i gynnsamma ekonomiska sammanhang ter sig tveksam. När vi nu står på randen till en förväntad nedgång är det näst intill brottsligt att förespråka åtgärder som hämmar sysselsättningen, ökar arbetslösheten och minskar skatteintäkterna. Kontraproduktivitet i den absolut sämsta bemärkelsen.

Avsikten är bland annat att ställa in sänkningen av krogmomsen, skrota halveringen av arbetsgivaravgifter för unga och att införa begränsningar i avdragsmöjligheterna för hushållsnära tjänster och rot-projekt. För säkerhets skull ökas bördan på företagen genom att avgiftsbelägga tunga transporter.

Visserligen är förhoppningen att jobben ska bli fler inom den offentliga verksamheten, men bara grundtanken att man först ska slå undan benen på privata företag som i stor utsträckning sysselsätter unga människor och invandrare känns minst sagt ovärdigt ett modernt samhälle.

Juholt och hans rådgivare borde ta en titt på hur klimatet förändrats för både företag och samhälle med hjälp av rut och rot. Bland annat har måleriföretagen tydligt pekat på hur varje krona som använts för att täcka rot-avdragen har genererat minst motsvarande belopp tillbaka i form av skatter. Att en stor del av den svarta marknaden förvandlats till vit blir bara en extra bonus.

Men läget kunde ha varit värre. Sverige hade varit riktigt illa ute om skuggbudgeten lämnats av ett regeringsparti. Nu blev det ett värdefullt varningsskott.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062