23948sdkhjf

Prisad för olycksfri arbetsplats

I mer än 1,5 år har LKAB:s största anläggning ovan jord klarat sig utan sjukskrivningar på grund av olyckor. Det uppmärksammas nu med det arbetsmiljöpris som delas ut av gruvornas branschorganisation Svemin.
Priset på 25 000 kronor togs nyligen emot av Nils Thuuri, chef för LKAB:s största anriknings- och pelletsverk KA3-KK4 i Kiruna.

Han betonar att det är engagerade medarbetare som tillsammans med systematiskt och målmedvetet arbete ligger bakom den olycksfria miljön – definitivt inte tur.
– Framför allt är det nog sättet som vi arbetar med arbetsmiljö och säkerhet som är viktigt. LKAB:s mål är tydligt. Ingen ska behöva skadas på jobbet. I företaget finns alla verktyg och system för en säker arbetsmiljö. Vi har bra plattformar, exempelvis arbetssättet med säkerheten först. Rutiner och regler finns. Det gäller bara att använda verktygen, säger Nils Thuuri.
På de skiftlagsmöten som hålls två gånger i veckan toppas dagordningen alltid av säkerhetsfrågor och arbetsmiljö. Incidenter och händelser som upplevs oroande diskuteras och inte minst väsentligt är att medarbetarna kan lämna synpunkter och ge förslag till lösningar.

Nils Thuuri betonar också att satsningarna på säkerhet inte påverkar produktionen negativt – tvärtom.

– Min erfarenhet är att om arbetsmiljön försämras så drabbas även produktionen.

Men målsättningen är att fortsätta jobba för en ännu säkrare arbetsmiljö, exempelvis genom att höja kunskapsnivån bland medarbetarna. Men den viktigaste uppgiften är att hålla engagemanget uppe. Det är lätt att få uppmärksamhet en kort tid. Det svåra är att inte låta det falla. Engagemang är färskvara och måste alltid få bränsle.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063