23948sdkhjf

Snön sliter ut plogstålet

De två sista snörika vintrarna frestar hårt på maskiner och redskap, samtidigt med positivt kassaflöde. Stockholm Entreprenad kalkylerar med upp till sju gånger längre snöröjningstid jämfört med en ”normal” Stockholmsvinter.
I år köpte företaget in tre nya Wille 355B, vinterutrustade med Stark plog och Willes egen spridare. Christer Sundström är inköpare vid Stockholm Entreprenad med 700 anställda. Varför över 30 Wille i maskinparken?

– En smidig maskin med midjestyrning och dessutom flexibel, säger Christer Sundström.

Stockholm Entreprenad passade även på att inhandla två Kramer 480 hjullastare av Willecenter i Stockholm.

– Det är praktiskt att beställa av samma leverantör. De två Kramer ska också röja snö och utrustas med Fjärås spridare och plog, säger Christer Sundström.

Övriga redskap som sopvalsar och tvättaggregat har företaget inhandlat sedan tidigare och de kan normalt återanvändas.

Byter plogstål

En maskin byts ut cirka vart åttonde år.

– Det beror inte på slitage utan skärpta miljökrav. Stockholms stad har en tuff miljöpolicy. Vi köper in nya maskiner när de faller ur av miljöskäl.

Av de Willar Stockholm Entreprenad har i maskinparken är tio 355, tio i 400-serien och 10 i 600-serien. Dock ingen i 800-serien.

– Nej, är för stora för vår verksamhet, säger Christer Sundström.

Men det är inte bara miljöskäl bakom förnyelse i maskinparken. De sista två vargavintrarna har gått hårt åt arbetshästarna.

Ökade intäkter

Maskiner har dessförinnan kanske gått 100 timmar vid två eller tre snöutryckningar. Nu är det 500-700 timmars tjänstgöring.

– Och plogstålet brukar normalt räcka en säsong, nu byts det flera gånger till varje plog. Det är stor skillnad, säger Christer Sundström.

Belöningen är förstås ökade intäkter i snöns spår.

– Vi har många olika kontrakt men generellt är det bra med mycket snö och det påverkar självfallet vår omsättning.

– Samtidigt ökar utgifterna med nya maskiner, ny utrustning och inhyrt folk, däribland ett tjugotal bönder beredda att rycka ut.

Varför bönder och inte maskinentreprenörer?

– Vi tar in maskinentreprenörer också men bönder är en gammal tradition hos oss, de finns i Stockholms kranskommuner och har det lugnare på vintern så det blir en bra uppgörelse för alla parter.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094