23948sdkhjf

Tänk efter före

Belöna kreativitet och koppla projektörens ersättning till projektets slutgiltiga prislapp. Det är ett av VTI:s förslag för att förbättra projekteringen av infrastrukturprojekt .
Projekteringen av ett projekt blir ofta dyrare än man trodde, enligt VTI (Statens väg- och transportforskningsinstitut), finns det indikationer på att kostnaderna ofta drar i väg 25-300 procent.

VTI föreslår därför hur man kan vidareutveckla projekteringsupphandlingen och den ersättning projektören får. Tanken är att ”öka utrymmet för nytänkande i anläggningsbranschen” och minimera samhällets kostnader under projektets hela livslängd.

Beställaren, i många fall Trafikverket, vill få en billig men bra projektering. En väl utförd projektering tar dock tid och kostar mer, men kan i gengäld spara in mycket pengar i senare skeden skriver VTI som föreslår att man belönar kreativitet och helhetssyn och tar bort de inbyggda drivkrafterna för kostnadsökningar.

VTI:s råd är bland annat att begränsa inslaget av kontrakt på löpande räkning och strunta i att hänvisa till standardavtal som ger projektören betalt för den tid som faktiskt läggs ned, och som därmed inte uppmuntrar till att ”hålla igen” på arbetsinsatsen. I stället kan man kräva att projektören står fast vid det ursprungliga anbudet oavsett hur många timmar arbetet tar, eller gå över till ett fastprisavtal. Detta kan enligt VTI leda till att projektören, som får bära ett större ansvar, tar mer betalt. Å andra sidan minskar risken för att denna summa sedan överskrids tror VTI som dock flaggar för risken att projektören sänker kvaliteten på arbetet för att kunna förbättra sitt eget resultat.



Slutsumman avgör

Ett annat förslag är att hitta helt nya sätt både när man väljer projektör och när man ska betala den som fått uppdraget. Beställaren kan till exempel be om anbud som anger både vad projekteringen kommer att kosta och hur mycket hela entreprenaden kommer att kosta och sedan ge uppdraget till den projektör som hittar den lägsta totalsumman. Dessutom skulle projektörens ersättning då kunna kopplas till hur mycket entreprenaden verkligen kostar så att projektören får mindre betalt om kostnaderna drar iväg, och mer betalt om budgeten underskrids.

Beställaren måste i så fall delvis sluta att köpa in detaljerade arbetsmoment och även delvis upphöra med att kontrollera om konsulten har personal av en viss kvalitet. I stället ska man, enligt VTI, fokusera på resultatet av både projekteringen och byggandet. Det är också viktigt att se till att projektören inte sänker kvalitén så att underhållskostnaderna för den färdiga vägen rusar iväg.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062