23948sdkhjf

Sorterar skrot i skytteltrafik

Gapande tomma fönster vittnar om att lättrivning och sanering är klar i Bröderna Edstrands sju våningar höga kontor. I Hammarbyhamnens forna industriområde har redan lagerlokaler förvandlats till bråte. Chauffören Jenny Österlund hämtar utan andrum 100 ton skrot om dagen.
Stockholm . På 1940-talet revs Hammarby gård i Södra Hammarbyhamnen, och in flyttade grossistföretag som Bröderna Edstrand, Bröderna Hedlund, Ahlsells och AB Rylander & Asplund och AB Osram-Elektraverken. Bröderna Edstrand blev mest långlivade men 60 år senare fanns ingen pardon längre. Det övergivna området hade blivit ett tillhåll, samtidigt som marknadens sug efter bostäder verkar omättligt.

Merparten av marken ägs eller är upplåten med tomträtt till Skanska, som beslöt att här istället bygga 380 bostadsrättslägenheter. Området närmast Fortums värmeverk ska bebyggas med en bussdepå. Uppdraget att riva 12 meter hög lagerlokal omfattande 17 000 kvadratmeter, sju våningar högt kontor och flera lagerlokaler gick till Rivners.

– Redan innan vi kom snoddes kopparrör och kablar på kvällarna. Det blir så när det är tomt, säger Mathias Lindkvist, platschef.

28 meter långt

En helt okontroversiell rivning kan man säga om det inte vore för Abba som 1982 spelade in sin sista video i en General Motors lokal, vilket väckte ett visst motstånd. Men nu ligger järnbalkar, betongbitar och asfalt i drivor. Står pall ännu gör kontoret med ingång från gångbron bredvid Skanstullsbron. Fast det är bara skelettet av armering och betong kvar.

– Om några veckor ska vi utrusta en Komatsu 450 med ett 28 meter långt höjdrivningsaggregat. Ovanpå det en betongsax för att riva byggnaden, säger Mathias Lindkvist.

Bevaras för eftervärlden kommer husets rostfria formpressade plattor som klätt fasaden. Ett arkitektkontor har lagt beslag på åtta plattor i alla fall. Denna dag sysselsätts 5-6 man men som mest har det varit uppemot 25 och det var vid lättrivningen av kontorshuset.

– En personalkrävande insats när mycket görs för hand och med hjälp av Bobcats försedda med gripskopa klipps inredningen ner med handsax och mycket lastas i containrar med skyfflar. Arbetssättet beror på att vi måste sortera. Slutresultatet blir att bara armeringen är kvar, säger Mathias Lindkvist.

Rätt baklängd

Seriositeten betalar sig dock.

– Vi får mycket jobb på grund av det. Våra beställare vet vad som krävs och vill vara säkra på att allt gått miljöriktigt till.

Rivners har fyra grävmaskiner utspridda inom området. På den norra sidan arbetar en Komatsu 290 försedd med sorteringsgrip och en Komatsu 450 försedd med skrotsax. Båda aggregaten av fabrikatet Trevi Benne. Maskinerna fyller containrar med järnbalkar.

– De tunnare balkarna klipps med skrotsax. De grövsta balkarna skärs med skärbrännare. Max 30 centimeter höga är vad saxen klarar.

Klippningen och bränningen ser till att balklängden blir rätt för återvinningscontainern.

– För 15 år sedan fanns inga rivningsmaskiner att köpa utan maskinerna var vi tvungna att bygga om själva efter inköp. Nu går de att beställa direkt från fabrik rivare med rak sticka, motvikt och galler för hyttfönstret, säger Mathias Lindkvist.

Lågt specialbygge

Jenny är föraren av Rivners garagebil. Att hon heter Jenny råder ingen tvekan om då namnet är tryckt på lastbilen. Österlund är efternamnet.

Scanias P420 specialbygge innebär att bilen är lägre och lättare kommer in i garage och andra utrymmen med låg höjd. Endast 290 centimeter är höjden.

– Det krävs inte så hög takhöjd för att byta container. Vi använde den exempelvis vid rivningen av Hotell Continental. Tidigare hyrde vi men märkte vi att det ofta var uthyrt när vi behövde.

– Jag ställer av två tomma containrar och tar två fulla.

Containerbytet sköts helt automatiskt.

Gräver bort grund

Mathias Lindqvist berättar att företagets alla förare har sina namn tryckta på fordon och maskiner.

– Det är en trevlig och personlig tradition.

Grunder kan bilas bort och de kan även grävas upp. Den senare metodenär lösningen på den norra sidan och praktiseras av en Komatsu 350 LC med rak bom och motvikt i samarbete med en alldeles vanlig grävmaskin, Komatsu 290 med funktionen att lasta grundbitarna i container.

– Det går utmärkt att gräva upp grunden. Skopan kan riva bort stora bitar.

Den sista januari nästa år ska all asfalt och betong vara borta från området. Mathias Lindkvist är inte orolig över deadline.

– Vi hinner. Det är lugnt.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062