23948sdkhjf

Nygammal gruva i Kiruna

LKAB hoppas på minst ett ton malm när man skyndsamt återupptar brytningen i Konsuln, som legat nere sedan 1980-talet.
LKAB återupptar brytningen i järnmalmsfyndigheten Konsuln på företagetss industriområde i Kiruna. Det är många år sedan brytningen lades ner i Konsuln, som ligger intill Kiirunavaaras fyra kilometer långa och 80 meter breda malmkropp. VErksamheten bedrevs som dagbrott på 1970-talet och på 1980-talet började man bryta under jord. Problemen hopade sig dock, schakterna var svåra, marknaden sviktade och tillråga på allt var malmen bemängd med fosfor som man inte kunde rena på ett miljövänligt sätt med dåtidens teknik.
Enligt LKAB är alla dessa problem eliminerade i dag, företaget spår ett lysande marknadsläge och uppger att fosforn i dag kan tas bort på ett miljövänligt sätt.
Alla tillstånd uppges vara i ordning redan eftersom Konsuln är en del av Kirunagruvan. Tanken är att transportera den brutna malmen från Konsuln med truckar.
– Fyndigheten ligger på vårt eget område. Det betyder att en gruvbrytning i Konsuln inte påverkar omgivningen utanför industriområdet. I Konsuln har vi heller inga spänningar i berget, säger Anders Lindholm, gruvchef på LKAB i Kiruna i ett pressmeddelande.
Enligt LKAB finns här minst en miljon ton malm.
– Det vi känner till är att den är på en miljon ton. Nu ska vi titta närmare på den och om det visar sig att det stannar där – eller blir hur stort som helst, säger Anders Lindholm.
Brytningen ska enligt planerna komma igång snarast.
– Vi ska komma igång med produktionen fortast möjligt utan att äventyra säkerheten, säger Anders Lindholm.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062